Intel ускорява процесорите до 50% с нова CPU архитектура

Бъдещите десктоп процесори на Intel ще предложат значителен подобрен IPC

(снимка: CC0 Public Domain)

Настоящата архитектура за настолни процесори на Intel е толкова остаряла, че следващата ще донесе подобрение на показателя IPC (инструкции за цикъл) с 35-50%. Става въпрос за архитектурата Alder Lake.

В началото на 2021 година Intel ще представи процесори за настолни компютри Rocket Lake, а в края или по-вероятно в началото на 2022-та ще излязат новите чипове Alder Lake. С тях ще дойде 10-нанометровата технология за десктоп процесори на Intel, като в същото време Alder Lake ще се превърнат в първите настолни хетерогенни процесори на компанията.

Според публикация на WCCFTech, броят на изпълняваните инструкции на цикъл (IPC) при Alder Lake ще нарасне с невероятните 35-50% спрямо процесорите с архитектура Skylake и с 10-20% в сравнение с най-модерната към момента архитектура Willow Cove (процесори Tiger Lake), което също е значително постижение.

Трябва да се има предвид обаче, че Alder Lake процесорите ще съдържат до осем големи ядра и до осем малки. Остава неясно как такива хибридни 16-ядрени модели могат да се конкурират с пълноценните 16-ядрени „чудовища” на AMD. Освен това, през 2022 г. AMD може да увеличи още повече броя на ядрата в настолните си процесори.

Ето как ще изглеждат конфигурациите на бъдещите Alder Lake процесори:

  • Core i9 – 8/16 + 8 (8 големи ядра с поддръжка на Hyper-Threading плюс осем малки)
  • Core i7 – 8/16 + 4
  • Core i5 – 6/12 + 4
  • Core i3 – 6/12 + 0

Интересно е, че дори такива необичайни процесори ще бъдат базирани на монолитни кристали, което означава, че Intel трудно ще намали цените но новите си Alder Lake чипове.

За бъдещите планове на Intel се знае много малко. След Alder Lake трябва да излязат Meteor Lake процесори, които ще запазят сокета LGA1700, но ще преминат към 7-нм технология и архитектура Redwood Cove (името не е потвърдено).

Има слухове, че Meteor Lake ще бъдат не просто следващо поколение процесори, а в много отношения напълно нови. В тях Intel ще изостави някои стари технологии, а освен това архитектурата им ще бъде универсална от гледна точка на производството, тоест и други компании също ще могат да произвеждат тези процесори.

След Meteor Lake плановете на Intel включват пускане на процесори Lunar Lake. Очаква се те да излязат на пазара през 2023-2024 г., но все още не са известни подробности за характеристиките им.

Прочети още