Google работи по интересна функция в Android 12

Смартфоните с Android скоро ще се сдобият с поддръжка на технологията Ultra Wideband

(снимка: CC0 Public Domain)

Миналата година Apple добави поддръжка на Ultra Wideband в своите iPhone устройства, без да обясни защо е необходимо това. По-късно технологията се появи в смартфоните Galaxy Note 20 и Note 20 Ultra. Но ето, че Google е решил да внедри поддръжка на Ultra Wideband в Android.

Защо е важна тази технология и какво могат да очакват потребителите? Ultra Wideband е свръхшироколентова технология с малък обхват. Може да се използва за предаване на данни и геолокация в затворени пространства, поради което някои я определят като локален GPS с ниска консумация на енергия.

Според публикации в специализирани Android сайтове, Google планира да вгради поддръжка на Ultra Wideband в операционната система Android 12, която се очаква да излезе през следващата година. Компанията цели да осигури софтуерна поддръжка за технологията, като така ще сподели тежестта с производителите на хардуер – те ще имат цялата софтуерна рамка, включително методи и принципи на работа, и следователно ще трябва само да снабдят своите смартфони с необходимото оборудване и да се конкурират с Apple.

Предаването на данни е основна функция на Ultra Wideband, но всъщност това е много гъвкава технология, която може да се използва в голямо разнообразие от сценарии:

  • Търсене на липсващи устройства;
  • Предаване на данни от близко разстояние;
  • Геолокация;
  • Установяване на връзка с външни аксесоари;
  • Проверка (в качеството на пропуск);
  • Стартиране на двигателя на автомобила;
  • Отключване на брави;
  • Обезпечаване работата на 5G.

Очевидно това не е целият списък от възможности на Ultra Wideband, тъй като потенциалът на технологията все още не е напълно реализиран. Ето защо Google работи за популяризиране на технологията, така че производителите на смартфони да разширят обхвата на Ultra Wideband приложенията.

В края на краищата Apple, която първа въведе тази технология в своите смартфони, все още не е намерила друга употреба за нея, освен да определя получателите на данни чрез AirDrop, като насочи апарата-предавател към апарата-приемник.

Прочети още