COVID-19: Къде гимназистите се връщат в клас

В ръщат ли се гимназистите в класните стаи от утре? Все повече области в страната започнаха да обявяват решенията си как ще продължи обучението на учениците.

След разпореждане на здравния министър Костадин Ангелов, учениците от горните класове преминаха в онлайн обучение. Наредбата изтича на 12 ноември. 

Фандъкова: В 10 поликлиники в София ще има COVID-кабинети

В София въведеното дистанционно обучение за учениците в гимназиалния етап продължава до 27 ноември, включително. Това реши на днешното си заседание Софийският щаб за борба с коронавируса.

Учениците от 6-ти и 7-ми клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда. Мярката се въвежда от петък, 13 ноември и се предвижда да остане в сила до 27 ноември. На директорите на училища се препоръчва при повишаване на броя на заболелите, учебният процес да преминава в електронна среда и за други класове.

Към момента 49 столични училища са преминали в обучение от разстояние в електронна среда. Заболелите и карантинирани деца и ученици са 6265, а карантинираните учители и възпитатели са 780 човека. 

Остава в сила за още две седмици забраната за работа на нощните заведения – барове, клубове и дискотеки, както и въведеното ограничение на работното време на заведенията до 23.30 часа.

Остава в сила и забраната за посещения на големи търговски обекти – молове, на лица под 18-годишна възраст.


Гражданите над 65 години могат да се възползват от „зелените коридори“ в хранителните магазини между 8 и 10 часа.

Продължават проверките на СДВР, ЦГМ, Общинска полиция и Столичният инспекторат за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. Отчита се, че все повече хора носят маски и спазват дистанция на обществени места. От началото на месеца екипите на СДВР са проверили 6656 карантинирани лица. 

Костадин Ангелов: В лечебните заведения няма недостиг на медикаменти за коронавиру

Присъственото обучение за учениците от 8 до 12 клас се възобновява в Старозагорско. Това обявиха от Областния кризисен щаб и Регионалното управление на образованието. 43 са гимназиите в областта, като всички те са потвърдили, че стартират присъственото обучение.

Гимназистите в 24 училища от област Сливен също се връщат в клас, обяви областното управление на образованието. Онлайн ще учат само възпитаниците от 5-и до 12-и клас на СУ „Пейо Яворов“. Причината е, че 20% от педагогическия и непедагогическия персонал там е болен. Планирано е присъственото обучение да бъде възстановено на 20 ноември.

COVID-19: 4390 нови случаи, 80 души са починали

Всички училища от област Враца, с изключение на тези в областния център, преминават отново в присъствена форма на обучение. Решението е взето след направено проучване на епидемичната обстановка, информира NOVA. В Община Враца, където броят на заразените е висок, учениците от 6-и до 12-и клас ще продължат с обучението в електронна среда още седмица.

В Пловдив учениците от 6-ти до 12-ти клас ще се обучават онлайн до 22 ноември. Там остават затворени 56 училища.

В област Плевен засега няма да се затварят училища и няма да се преминава към дистанционна форма на обучение заради коронакризата. Там децата се връщат на училище още в четвъртък.

Във Велико Търново пък удължиха дистанционното обучение до края на месеца. 

Ваксината на Pfizer – началото на края на Ковид ерата

В Бургас заради притесненията на училищните директори вече има готовност за преминаване към обучение в електронна среда от разстояние и за учениците от 5-ти до 7-ми клас.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Източник: БГНЕС, nova.bg    

Прочети още