Covid-19: Европа най-засегната, нови драстични ограничения

1 303 783 души са починали в света в резултат на усложнения от зараза с коронавируса, според изчисления на Франс прес въз основа на данни на националните власти. В света са регистрирани 53 380 442 случая на новия коронавирус от началото на пандемията.

С 284 000 нови случая на ден, Европа е все още регионът с най-силен напредък на заразата, въпреки че има стабилизиране на новите заразявания.

Заради напредването на епидемията редица европейски страни въвеждат нови ограничения. Украйна затваря за три уикенда магазините за стоки от несъществено значение, Гърция затваря началните училища и детските градини до края на месеца, Португалия въвежда от днес полицейски час през уикендите. Пълна национална карантина обяви днес Австрия.

Броят на потвърдените случаи на коронавирусна зараза в Германия за денонощие е 22 461 до общо 775 556 от началото на епидемията в страната, по данни на института „Роберт Кох“. Починалите за последното денонощие от усложнения от заразата са 178 души, а от началото на пандемията – общо 12 379 души.

Франция Ще трябва да живеем с вируса дълго време, предупреди днес френският премиер Жан Кастекс и каза, че подготвя правила за страната, докато дойде ваксината срещу Ковид-19. „Едно нещо е сигурно: празничните и семейните събирания в зали за тържества няма да бъдат подновени за дълго време. Също така баровете и ресторантите, които са част от местата на силна зараза, няма да могат да отворят врати от 1 декември, противно на магазините за играчки, например“, каза Кастекс пред в. „Монд“.

В идните месеци дистанционната работа трябва да продължи въз основа на баланс, който трябва да бъде намерен от компаниите.

В страната от Ковид-19 починаха 43 892 души от началото на епидемията.

В Австрия правителството обяви днес нови драстични мерки заради експлодиращия брой на новозаразените. В полунощ на понеделник срещу вторник влиза в сила ново затваряне, съобщи федералният канцлер Себастиан Курц на пресконференция, предавана директно по телевизията.

Новото е, че се забранява напускането на домовете и през деня. Изключение се прави за покупки от първа необходимост, включително на лекарства, за кратки разходки или практикуване на индивидуален спорт.

Търговската мрежа ще бъде затворена с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, банките и пощите. Училищата и детските градини също затварят до 6 декември. Учениците ще преминат на онлайн обучение. За всички семейства, където е невъзможно родителите да работят вкъщи, ще бъде осигурена грижа за децата в училищата и в детските градини, без това да включва учебни занимания.

Пандемията вече се разпространява дифузно, заяви канцлерът, при 77 процента от новозаразените не може да се проследи пътят на заразата. В някои от австрийските провинции броят на новозаразените нараства експлозивно, въпреки наложеното на 3 ноември частично затваряне.

Новата фаза регламентира ясно социалните контакти. Освен живеещите в едно домакинство, е допустим контакт с най-близките, например с един член на фамилията. Курц апелира за спазване на разпоредбите – „всеки социален контакт е в повече“, каза той.

Правителството осигурява компенсационни помощи за всички фирми, които принудително затварят врати с цел ограничаване на пандемията.

Властите в Гърция обявиха днес затваряне на детските ясли и градини и началните училища до края на ноември, затягайки карантинните мерки в страната след увеличение на случаите на коронавируса, предаде Ройтерс.

Гърция се справяше по-добре от много други европейски страни в борбата с коронавируса основно заради наложените рано карантинни мерки в национален мащаб няколко седмици след избухването на пандемията през февруари. Постепенното увеличаване на случаите на Ковид-19 от началото на октомври накара властите да наложат отново ограничения и да въведат втора национална карантина, която изтича в края на ноември и включва полицейски час от 21.00 до 05.00 часа.

Днес правителството засили допълнително мерките, затваряйки началните училища, детските ясни и градини от понеделник за две седмици до края на карантинния период. В гимназиите и университетите в страната бе въведено вече дистанционно обучение.

Министърката на образованието Ники Керамеос уточни на пресконференция днес как ще провежда дистанционното обучение за учениците от началните училища. Първо, по втори канал на държавната телевизия ЕРТ-2 от понеделник от 09.00 часа ще започне излъчване на телевизионни уроци за учениците от началните училища. След това от сряда ще започне и дистанционно обучение през компютри, което ще е задължително. Всеки урок ще продължава 30 минути. Уроците за учениците от началното училище ще бъдат от 14 до 17 часа, а за децата от детските градини – от 14 до 16.20 часа. Втората половина на деня е избрана за учениците от началните училища, за да може през първата половина на деня да се провежда дистанционното обучение за учениците от прогимназиите и гимназиите, което започна от 7 ноември, и родителите, работещи от къщи, да използват интернет. Това ще даде възможност за разпределение на натоварването на интернет мрежата. Включването към платформите на министерството на образованието ще бъде безплатно и изразходваният интернет няма да се отчита от провайдърите в представяните сметки.

Керамеос уточни, че преминаването на учениците от началните училища на дистанционно обучение има чисто профилактичен характер. Тя каза, че мярката е приета не заради епидемиологичната ситуация в самите училища, в които по думите й не се наблюдава тенденция към разпространение на вируса, а цели по-активно намаляване на придвижванията на възрастните.

Украйна регистрира 12 524 нови случая на зараза с коронавируса за последното денонощие. Общо потвърдените случаи на зараза в страната от началото на епидемията стават 525 176, предаде Ройтерс.

Заради увеличението на случаите на зараза властите въведоха карантина, но управата на някои градове каза, че ще пренебрегне това разпореждане в опит да избегнат влошаване на икономическата ситуация в украинските региони.

Русия съобщи за 22 702 случая на зараза с коронавируса за последното денонощие до общо 1 903 253 от началото на епидемията в страната, предаде Ройтерс. Починали от усложнения са 391 души за последното денонощие до общо 32 834 души.

Словакия вече ще изисква от хората, влизащи в  страната от повечето от страните членки на ЕС, да представят отрицателен резултат от Пи Си Ар тест. Правилото влиза в сила от понеделник, предаде ДПА. Тестът трябва да е направен преди не повече от 72 часа. Правилото се прилага за пътници от всички страни членки на ЕС, с изключение на Финландия и Гърция, които са в списъка на Словакия с нискорискови страни. Има и изключения от изискването, като те ще са в сила за професионални спортисти, студенти и за работници, пътуващи от съседна страна, чието работно място и местожителство не е на повече от 30 километра от граничния пункт.

Италия регистрира н петък рекордните 40 902 нови случаи на коронавирус за денонощие. От усложнения от заразата за денонощие са починали 550 души, което е по-малко в сравнение с 636-те смъртни случая в четвъртък. Случаите на зараза в Италия от началото на пандемията вече са 1 107 000, а общият брой на починалите възлиза на 44 139. Най-засегната си остава северната област Ломбардия с 10 634 новозаразени, срещу 9291 вчера.

Ограниченията, целящи забавяне на ръста на заразените с коронавирус, ще обхванат още италиански области. В неделя Тоскана и Кампания ще бъдат обявени за високорискови „червени зони“, съобщи министерството на здравеопазването.

В опит да ограничи разпространението на заразата, италианското правителство въведе миналата седмица тристепенна система, с различни по сила ограничения. Първоначално в червената зона бяха поставени четири региона, два – в оранжевата, а останалите – в жълтата, която е с умерен риск. Тази седмица зонирането беше ревизирано значително, след преценка на последните данни, включително на ръста на новите случаи по места и на процента заети легла в болниците. В неделя Тоскана и Кампания ще бъдат прибавени към червения списък, където вече са богатите северни области Ломбардия, Пиемонте и Вале Д`Аоста, провинция Болцано (в областта Трентино – Алто Адидже (Южен Тирол) и южната област Калабрия.

Скок на заразените с ковид-19 в България, починалите надхвърлиха 2 хил.

Колко смъртоносен е ковид-19 в България

Полицейски час в Черна гора, мрачен рекорд в Италия

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още