37% от българите не искат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19

Снимка: Andrey Rudakov /Bloomberg

В момента данните са доста песимистични и разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса. Това каза по bTV доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България.

Той цитира изследване на СЗО относно нагласите и поведението на българите по време на коронакризата, според което около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина, съобщи доц. Михаил Околийски.

По думите му причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения. В България ваксинирането е традиционно ниско, припомни той. 

Производителите на лекарства Pfizer и BioNTech обявиха, че експерименталната ваксина срещу COVID-19 е показала 90% ефективност след първоначалните резултати от клиничните тестове. Масовото пускане на пазара обаче е вероятно да се случи след месеци и подлежи на одобрение от регулаторите.

„В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна, през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция“, каза доц. Михаил Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че българинът става все по-мнителен. Замерванията са правени през определени периоди – юли, октомври, и се вижда, че скепсисът се е увеличил.

„Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно“, коментира Околийски.

Според него неспазването на мерките не е, защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца. „Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките“, обясни той.

Прочети още