Хаос и напрежение заради „зелените коридори“

С напрежение и неразбиране започна първият ден, в който хората на и над 65-годишна възраст имат право да пазаруват в магазините и аптеките между 8 и 10 часа сутринта.

Пред много от хипермаркетите се образуваха опашки.

Оказа се и проблем фактът, че голяма част от възрастните не могат да бъдат изведени от магазините точно в 10.

Заповедта излезе в сряда вечерта. И много хора не бяха разбрали, че преди 10 няма да ги пуснат в магазина, ако не са над 65.

Единични бяха случаите на хора, създали собствена стройна организация, за да спазват мерките.

В столичния квартал „Слатина“ се образува струпване на хора, които чакат да стане 10. В същото време, напрежение имаше и в магазина.

„Има човек, който спира възрастните хора да влизат след 10 часа, има ограничителни табели, всичко е упоменато на входа“, обясни пред NOVA Антоанета Петрова, служител в магазин.

Неразбрали имаше и пред аптеките. Проблем за възрастните се оказа и фактът, че често до 10 часа лекарствата им все още не са доставени.  

Фармацевтите намират и други проблеми в мярката.

„Вероятно ще доведе до струпване на хора точно в този диапазон между 8 и 10 часа. По-възрастните хора са по-чести потребители на фармацевтични услуги и не съм убеден, че колегите ще успеят за 2 часа да обслужат толкова хора”, смята главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

Има и много аптеки, които отварят доста след 8 часа. Здравните власти обявиха, че са готови да променят мярката, ако не сработи.

„Очакваме да имаме затруднения и за хората в малките населени места. Има населено място, където карат хляба в 10.30 часа за цялото село. Така че това ще бъде допълнително решено и предвидено как да процедираме. Ако видим, че този час е недостатъчен и е необходимо да бъде разширен диапазонът, той ще бъде разширен”, категоричен бе здравният министър проф. Костадин Ангелов

Заради предстоящото застудяване има готовност двучасовия прозорец да бъде изместен между 14 и 16 часа следобед.

Нови мерки срещу COVID-19 от днес, ето какви са те

Лекарите от ВМА откриха важен детайл за ковид-19

За колко време се заразяваме в стая с болен от ковид-19

Хю Грант за COVID-19, разказа за „смущаващ“ симптом

PCR или антигенен тест

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още