Хамбург обмисля строеж на жп тунел за 3 млрд. евро

Централната гара в Хамбург. Снимка: EPA/BODO MARKS

Нов тунел за S-Bahn (градската железница) през града: федералното правителство на Германия планира да инвестира повече от 3 млрд. евро в тунел от главната жп гара на Хамбург до бъдещата гара за влакове за дълги разстояния Дибщайх в Алтона. Сега федералното правителство представяпредпроектно проучване за идеята. Идеята не е странна, като се има предвид, че централната жп гара е хронично претоварена: с повече от 500 000 посетители всеки ден тя е най-посещаваната гара за влакове за дълги разстояния в Германия.

Общата стойност на проекта е повече от 3 млрд. евро. „Ако се целим за средата на 30-те години, това е амбициозно, но осъществимо“, заяви държавният секретар във федералното министерство на транспорта Енак Ферлеман (CDU) в четвъртък в Хамбург. Според него федералното правителство ще покрие голяма част от разходите.

Според плановете дългият 5,4 километра тунел ще минава частично под част от река Алстер от централната жп гара до бъдещата гара Дибщайх. Това ще освободи коловозите, използвани от S-Bahn-ите в централната гара за  за дълги разстояния. 

В основата на проекта за новия тунел са и плановете на правителството  да удвои броя на пътниците в местния и междуградския железопътен трафик и да увеличи пазарния дял на жп-товарния трафик с до 25 процента.

В Хамбург обаче идеята на федералното правителство се разглежда критично: сенаторът по транспорта Анджес Тяркс (Зелените) заяви, че това, което е възможно от идеите, трябва да бъде подложено на обществено обсъждане. Той има предвид наред с другото финансирането, маршрута и защитата на паметници. Говорителят по транспортната политика на парламентарната група на Зелените Герит Фюс  подчертава, че „Федералното министерство на транспорта не може да вземе предварително решение без участието на Хамбург“.  

Прочети още