„Файзер”: Можем да започнем ваксинирането срещу ковид -19 до дни

А мериканската компания „Файзер” (Pfizer) и германската „Биотек” (BioNTech) съобщиха, че са завършили тестването на тяхната експериментална ваксина срещу ковид-19, като тя е показала 95% ефективност.

Ваксинирането ще става на две дози. Компаниите ще кандидатстват за разрешение за спешна употреба от американските регулатори „до дни”.

Ефикасността на ваксината е последователна по отношение на възрастовата и етническата демография и няма значителни странични ефекти, знак, че имунизацията може да се приложи широко по целия свят.

Борисов: Ваксината срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна

Единственият по-сериозен страничен ефект, който засяга около 2% от ваксинираните, е усещане за умора след втората доза.

„Резултатите от проучването бележат важна стъпка в това историческо осеммесечно пътуване за предоставяне на ваксина, способна да помогне за спиране на тази опустошителна пандемия”, коментира изпълнителният директор на „Файзер” Алберт Бурла.

Кунчев: Ще закупим хладилници за ваксините срещу COVID-19

„След като всеки ден стотици хиляди хора по света се заразяват, спешно трябва да осигурим безопасна и ефективна ваксина по света”, добави той.

СЗО: Скок на смъртността от Covid-19 в Европа, спад на новите случаи

От компанията потвърдиха, че планират да произведат до 50 милиона дози ваксини тази година, достатъчно, за 25 милиона души, а след това още до 1,3 милиарда дози през 2021 година.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Редактор:
Николай Киров

Източник: БГНЕС    

Прочети още