Турците заеха грешната страна на търговията след историческия скок на лирата

Местните жители и компании се възползваха от по-силна валута, за да купуват долари

Снимка: Bloomberg

Най-добрата седмица на лирата от почти две десетилетия не успя да възстанови вярата на турските инвеститори в националната валута, пише Bloomberg.

Търсенето на долари сред местни компании и физически лица се забави леко миналата седмица, въпреки че лирата поскъпна с повече от 10%. Тази седмица лирата обърна посоката, като отчита спад от 0,59% до 7,7430 лири за долар към 11:40 часа българско време. В понеделник турската валута поевтиня с 0,7%.

Докато чуждестранните инвеститори трупаха лири с убеждението, че президентът Реджеп Тайип Ердоган няма да попречи на дългоочакваното повишение на лихвените проценти тази седмица, местните жители и компании се възползваха от по-силна валута, за да купуват долари. 

„Местните инвеститори на дребно не искаха да продават депозитите си в твърда валута миналата седмица,“ каза Онур Илген от Bank Turkey.

Депозитните сметки в чуждестранна валута са се увеличили с над 1,5 млрд. долара през първите три дни на миналата седмица, сочат данните на Агенцията за банков надзор. Данните на централната банка показват, че фирмите имат дълг в чуждестранна валута за почти 53 млрд. долара.

Лирата отслабва всяка година от 2012 г. насам, насърчавайки турците да държат активите си в чуждестранни валути или злато, дори когато валутата се укрепва.

Според данните на централната банка общата сума на депозитите в местна валута е достигнала най-високото си ниво за всички времена от 224,2 млрд. долара към седмицата, приключила на 6 ноември.


Прочети още