Турският финансов министър Берат Албайрак подаде оставка

Той посочи като причина за решението си здравословни проблеми

Турският финансов министър Берат Албайрак. Снимка: Bloomberg LP

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента Реджеп Ердоган, неочаквано подаде оставка в неделя, като засили объркването относно управлението на икономиката от правителството, малко след като гуверньорът на централната банка беше уволнен, а лирата достигна рекордно дъно, предава Bloomberg.

42-годишният Албайрак посочи здравословни причини за решението си да се оттегли от позицията си на финансов министър, става ясно от съобщението, публикувано на проверения му акаунт в Instagram.

„Реших да не продължавам задълженията си като министър след пет години на поста заради здравословни причини. Ще прекарвам времето си с майка ми, баща ми, съпругата и децата ми, които пренебрегвах много години по необходимост“, обяви Албайрак.

Говорител на министерството е потвърдил автентичността на съобщението в Instagram пред Bloomberg, но е пожелал да остане анонимен в съответствие с правителствената политика.

Оставката на министъра следва неочакваното решение на Ердоган в събота да уволни гуверньора на централната банка Мурат Юсал и да назначи 52-годишния бивш финансов министър Наджи Агбал на поста.

Агбал е известен с противопоставянето си на политиките на Албайрак през последните две години, период, в който лирата загуби близо половината от стойността си спрямо долара.

През двегодишния мандат на Албайрак като финансов министър инфлацията обичайно приближаваше двуцифрено число спрямо официалната цел на правителството за 5%. Държавните кредитори на Турция неуспешно обвързаха подкрепата си за лирата с необявени намеси на валутните пазари, където се смята, че са продали десетки милиарди долара.

Албайрак беше министър на енергетиката, когато пое водещата икономическа позиция в правителството през 2018 г.


Прочети още