Турският посланик: България е много важен приятел и партньор

Н.Пр. Айлин Секизкьок се срещна с вицепремиера Марияна Николова

5 ноември 2020, 19:09, oбновена в 19:10

Източник:
Пресцентър, Министерство на туризма

„България и Турция дават чудесен пример за взаимодействие на Балканите и аз апелирам да се стремим максимално да улесняваме потока на граждани, на стоки и на услуги през нашите граници, като, естествено, не подценяваме и надвисналата епидемична опасност“, заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си с Н.Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция в София, предадоха от пресцентъра на министерството. 

Министър Николова изказа съболезнования за жертвите и разрушенията от опустошителното земетресение в Измир и увери посланика, че българското правителство ще направи всичко необходимо да се отзове на евентуален зов за помощ и подкрепа.

Вицепремиерът каза още, че по-интензивната комуникация и обменът на мнения и добри практики между двете държави са напълно разумни в настоящата реалност. И уточни, че за нея от ключово значение е да продължи подкрепата за туризма и икономиката както във вътрешен план, така и в регионален.

Тя изрази задоволството си и от реализираната ѝ работна визита в Истанбул миналия месец, защото в резултат ще последват няколко инициативи за укрепване на взаимодействието между България и Турция. Сред тях се откроява виртуалният бизнес форум между най-значимите туристически и икономически организации на двете страни.


Източник:
Пресцентър, Министерство на туризма

От своя страна Н.Пр. Айлин Секизкьок също потвърди, че посещението на министър Николова е било много ползотворно. От турска страна има воля и желание за надграждане и развитие на двустранните отношения, бе категорична тя. И добави, че на фона на предизвикателствата, пред които сме изправени, България е много важен приятел и партньор.

„Вие демонстрирахте колко добър приятел сте на Турция непосредствено след земетресението. Българският министър-председател г-н Бойко Борисов бе един от първите, който изказа своите съболезнования и изрази готовност за помощ при необходимост, което за нас е много важно“, коментира турският посланик.

Марияна Николова: Интересът от чужбина към здравен туризъм у нас е голям

Николова: Ще търсим консенсус за рестарт на туризма

Марияна Николова отправи официална покана към ръководството на МБИС за посещение у нас

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още