Три парламентарни комисии одобриха бюджета за 2021 г.

Т ри важни парламентарни комисии одобриха на първо четене бюджета за 2021 година. 

На съвместно заседание днес Комисията по бюджет и финанси, Комисията по здравеопазването и Комисията по труда, социалната и демографската политика на парламента одобриха на първо четене законопроектите за бюджета за 2021 година на Националната здравноосигурителна каса, на държавното обществено осигуряване и на държавния бюджет на Република България.

Финансовият министър Кирил Ананиев заяви следното:

„Бюджетът за 2021 г. беше разработен в безпрецедентни условия, при които огромен брой държави се бориха с всички сили и средства за ограничаване разпространението на пандемията от COVID-19 и последвалия спад на икономическата активност и заетост.

Бюджетът за 2021 г. е продължение на провежданата последователна и балансирана фискална политика в последните години в условията на макроикономическа стабилност, продължение на следваните от правителството политики и приоритети. Адекватен е и на разразилата се пандемия и по нищо не се различава като концепция от бюджетните решения на останалите държави-членки на ЕС“, заяви пред депутатите финансовият министър Кирил Ананиев.

От страна на опозицията дойдоха критики

Депутатът от БСП Румен Гечев за пореден път обвини управляващите, че проектобюджетът е предизборен и е насочен към осигуряване на гласове за предстоящите догодина избори, а не за постигане на финансова стабилност на страната.

„В бюджета, освен приходи и разходи, има и трети елемент – избори“, посочи Гечев по време на заседанието, според когото правителството продължава да налива пари в нереформирани сектори.

И в парламентарната Комисия по отбрана подкрепиха на първо четене с 10 гласа „за“, 6 „против“ и един „въздържал се“ проекта на държавния бюджет за 2021 година.

„Проектобюджетът за 2021 г. е изграден на база на потребностите за персонал, издръжка и капиталови разходи на Министерството на отбраната. Повишението на разходите за отбрана за следващата година е със 111 млн. лева“, каза пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, който представи проекта за бюджет на военното ведомство пред депутатите. Основно тези средства ще отидат за увеличение на разходите за персонал, за заплати на военнослужещите, които ще се увеличат с 10 процента. 

В средствата за отбрана, предвидени в централния бюджет, има разходи за инвестиционни проекти за придобиване на въоръжение и техника от около 350 млн. лева за следващата година, както и планирано значително нарастване на тези разходи в централния бюджет за 2022 и 2023 г., които съответстват на средносрочната бюджетна прогноза, отбеляза Величков.

Планираните разходи по бюджета на МО за 2021 г. са малко над 1 млрд. 625 млн. лева, като към тях се добавят и разходи от централния бюджет. Общо за отбрана през идната година се предвиждат 2 млрд. и 99 млн. лева. 

В подкрепа на бюджета днес се изказаха от ГЕРБ с аргументите, че той е балансиран и добре направен и че приоритетно се отделят средства за хората в отбраната и за бойните способности. „Обединени патриоти“, които също го подкрепят, поставиха и въпроса за намаляване на некомплекта във въоръжените сили. От БСП не подкрепиха проекта, защото според тях и това, което е предвидено, няма да се изпълни, а ще има спад и на БВП. От ДПС също не подкрепиха проекта. 

Борисов: Страната ни е единствената в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от БВП

Ананиев: Здравеопазването е приоритет на „Бюджет 2021“

Бюджет 2021: Ръст на заплатите

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още