Тестват летящи таксита в небето над Сеул

Безпилотният летящ автомобил EHang без хора на борда прелетя 1,8 километра над Сеул

(снимка: EHang)

Столицата на Южна Корея се превърна в полигон за изпитания на пътнически безпилотни летателни апарати EHang. Летящите таксита от фантастични проекти стават реалност – първият такъв дрон вече премина тестове в небето над Сеул.

Южна Корея, която възнамерява да започне пълноценно използване на безпилотни летателни апарати за превоз на пътници в столичните райони до 2025 г., проведе първите тестове на летящи таксита в градска среда, съобщи The ​​Korea Herald.

По време на тестовете е използван двуместен пътнически безпилотен самолет, произведен от китайската компания EHang. Дронът, който беше тестван без хора на борда, прелетя 1,8 км около парка Йойдо Ханганг, моста Соган, моста Бамсом и моста Мапо на височина 50 метра. Целият полет е отнел около 7 минути.

Безпилотният летателен апарат се контролира от новата програма K-drone, разработена от южнокорейски специалисти. Системата е способна да управлява едновременно няколко безпилотни летателни апарати, като изготвя маршрутите, така че дроновете да не се сблъскват помежду си.

В допълнение към китайската компания, южнокорейските производители Hyundai Motor и Hanwha Systems разработват свои дронове за превоз на пътници. Такъв е Butterfly – личен летящ автомобил, в създаването на който участват и американски специалисти от Overair.

Южнокорейският личен самолет (PAV), чиято премиера бе в началото на 2020 г., ще бъде тестван на летището в Инчхон. Като част от проекта Hanwha Systems възнамерява да създаде не само самолет, но и наземен безпилотен апарат Purpose Built Vehicle (PBV), който ще бъде свързан с хъбове, разпръснати из целия град. Хъбът ще служи като точка за кацане и излитане на PAV, както и за база на наземните PBV превозни средства.

Прочети още