Съвместните автомобилни предприятия в Китай – нож с две остриета

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китайските производители на автомобили се сблъскват със сериозен проблем в лицето на липсата на лоялност от страна на местните потребители.

Въпреки че продажбите на автомобили в страната се възстановяват до нивата отпреди пандемията и отчитат двуцифрен растеж на годишна база през октомври, предпочитанията на китайските потребители към чуждестранните марки нарастват. Най-продаваните модели седани за септември са произведени от чуждестранни автомобилни компании, включително от японските Toyota, Nissan и Honda, германската Volkswagen и американската General Motors, пише Nikkei Asia Review. 

За китайския президент Си Дзинпин може би няма да има по-добър момент от сегашния да подкрепи местната автомобилна индустрия поради значителните възможности, които се откриват за заетостта и значението ѝ за китайското технологично съперничество със САЩ.

„За да стимулираме висококачественото развитие на автомобилното производство в нашата страна, трябва да подобрим собствените си възможности за научни изследвания и разработки на основни технологии и ключови компоненти“, изтъква Си Дзинпин пред китайската телевизия CCTV, по време на посещение на централната на държавния автомобилен производител China FAW Group в североизточната китайска провинция Дзилин през лятото.

Си подчертава, че е важно „да осъзнаем технологичната самодостатъчност и да направим нашата национална марка по-голяма и по-силна“.

Китайското правителство отдавна подпомага местните марки автомобили. В документ от 1994 г., излагащ първата си цялостна стратегия за автомобилния сектор, Пекин си поставя за цел да създаде от три до четири автомобилни конгломерата с „международна конкурентоспособност“ до 2010 г. като очаква те да се „включат в международната конкуренция чрез собствено развитие, производство, продажби и разширяване“.

През 2009 г. Китай наистина става световен лидер по отношение на продажбите и производството на автомобили. Но собствените му марки, които ще бъдат показани на Международното автомобилно изложение в Гуанджоу по-късно този месец, остават неконкурентоспособни.

Пазарният дял на китайските държавни автомобили сред всички продадени в страната леки коли през 2009 г. е 44,3%, според данни на Китайската асоциация на автомобилните производители. Делът достигна 45,6% през следващата година, но това се оказва пикът за момента.

Продажбите на местни автомобилни марки през първите десет месеца на тази година са спаднали с 14,1% в сравнение с предходната година, което е намалило пазарния им дял до 37,1%. Това означава, че близо две трети от продадените нови леки коли принадлежат на чуждестранни концерни – предимно германски, японски и американски. Продажбите на Hongqi, което в превод означава червен флаг, са се удвоили през първите девет месеца на тази година, до 130 000 броя, но това все още е по-малко от 1% от общия пазар, информира китайската агенция Xinhua.

Прочети още