Студенти от ТУ се обявиха срещу заповед за хибридно обучение

Те излязоха с официална позиция

21 ноември 2020, 22:51, oбновена в 22:56

Източник:
iStock

С тудентите от Техническия университет в София се възпротивиха на решението на ректора за хибридно обучение, независимо от разрастването на заразата от коронавирус. 

За по-малко от 24 часа над 1250 студенти са се обявили против заповедта, която ги задължава да присъстват на занятия в университета по време на пандемия. Това заявяват студентите в позиция, изпратена до медиите.

Ето цялата позиция: 

На 19.11.2020 г. излезе заповед от ректора на Технически университет – София, според която се налага хибридна форма на обучение в университета. Тя задължава студентите да присъстват на всички лабораторни упражнения, а междувременно случаите на COVID-19 в България нямат тенденция да намаляват. Според преподавател, който преподава на специалност КСИ, занятия, пропуснати от хора с положителен PCR тест, ще бъдат допълнително отработвани в неопределено учебно време. За текущо болните не се предвижда онлайн вариант за обучение в заповедта.

Въпреки законното право на университета да наложи частично присъствено обучение, студентите на ТУ–София считаме за неморално всеобщото излагане на опасност. Смятаме за неправилно контактните хора, както и хора със симптоми, съвпадащи с тези за COVID-19, да са задължени да излагат колегите си на опасност. Също така, предишният ни опит от пролетта не ни е убедил, че лабораториите, в които ще се провеждат упражненията, са достатъчно обезопасени.

Взимайки предвид горното, изразяваме желанието си регламентите по Заповед № 3926/19.11.2020 г. на  Ректора на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов, да бъдат преосмислени и променени в интерес на здравето на студентите и преподавателите.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още