Стари Android смартфони губят достъпа до защитени сайтове

Потребителите на по-стари Android смартфони ще се лишат от достъп до немалко защитени сайтове

(снимка: CC0 Public Domain)

Много потребители скоро може да се нуждаят от обновяване на Android смартфоните си, за да посещават защитени уебсайтове. Let’s Encrypt предупреди, че телефоните с версии на Android преди 7.1.1 Nougat няма да се доверяват на кореновия сертификат, считано от 2021 г., което означава, че ще блокират много от защитените сайтове.

Организацията ще спре кръстосаното подписване по подразбиране за своя сертификат на 11 януари 2021 г. и ще прекрати изцяло партньорството за кръстосано подписване на 1 септември същата година.

Налице е частично решение чрез инсталиране на браузър Firefox, тъй като Mozilla е партньор на Let’s Encrypt, и използване на собствено хранилище за сертификати, но това няма да помогне при конкурентни клиенти или функционалност извън браузърите, отбелязва Engadget.

Често разработчиците отказват поддръжка на по-стари операционни системи. Това обаче може да е болезнено решение, като се имат предвид правилата за актуализиране на Android. Около 33,8% от Android потребителите в Google Play използват версия, по-стара от 7.1, а някои производители на хардуер прекратяват поддръжката рано.

Доставчиците на Android устройства предлагаха сравнително малко актуализации в предишните години, а някои устройства (обикновено бюджетни телефони) дори оставаха с първоначалната версия на операционната си система. Оказва се, че ако сте купили смартфон през 2016 г. или дори през 2017 г. внезапно може да загубите достъп до някои уебсайтове, защитени с Let’s Encrypt.

Но ситуацията с актуализациите на Android се подобрява. Samsung и други производители се ангажират с три години актуализации на операционната система. Това обаче няма да промени реалността за много хора с по-стар хардуер, ако не могат да използват Firefox. Те ще имат достъп само до сайтове, които не са защитени с Let’s Encrypt.

Прочети още