Слава Богу, Доналд Тръмп изгубен, светът е облекчен

Има много неща, които можете да кажете за Доналд Тръмп. Като извънземен, току-що за кратко живеех в Сиатъл като студент по обмен през 2007 г .; Аз не съм американец. Страната ми гледа на САЩ като на най-близкия ни съюзник. Обичаме американската култура, слушаме американска музика, гледаме американски филми и сериали и се наслаждаваме на американска храна. Повече от нормално се интересуваме от това, което се случва в САЩ, и получаваме ежедневни новини от Америка.

Ние присъдихме на много американски президенти Нобелова награда за мир, накрая Барак Обама. Имаме силна демокрация с множество политически партии, които трябва да работят в тандем, за да свършат нещата. Имаме силна социална държава, но свободен пазар. Получихме универсално здравно покритие, безплатно висше образование и това, което виждаме като справедлива и обективна безплатна преса.

Америка беше нашият фар за светлина. Възхищаваме се на САЩ. Когато ни попитат, ние се присъединяваме към САЩ в глобалните войни – дори ако не винаги сме съгласни като нация. Ние се присъединяваме към САЩ в санкциониране на държави, компании и лица.

През последните четири години по времето на Доналд Тръмп доверието ни в САЩ бавно отслабна. Всички лъжи, цялата реторика на омразата разделят американската нация и световната общност. Целият негатив, който Доналд Тръмп е излял върху най-близките си съюзници и държавни глави. Оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение, Световната здравна организация и заплахата от изваждане на САЩ от НАТО.

Макар че много американци може да не се интересуват от други държави, други държави все пак съществуват. Други страни не забравят. Някои държави може дори да не простят.

Силата, която САЩ имаха над своите съюзници и врагове през последните десетилетия, сега е на минимално ниско ниво благодарение на Доналд Тръмп. В много случаи нациите в Европейския съюз не са съгласни със САЩ по множество въпроси през последните четири години. Най-забележимо при санкциите срещу Иран и ядрената сделка, инициирана от Барак Обама. Все по-често се получава несъгласие с посоката на САЩ, отколкото съгласие с нея по време на президентството на Доналд Тръмп. И сега говоря за най-близките съюзници на САЩ, а не за враговете им.

Ето защо съм толкова облекчен, че ерата на Доналд Тръмп свърши за този път. Дори като норвежец бях стресиран от многобройните безумни туитове и коментари, направени от Доналд Тръмп. И това само по себе си е абсурдно.

Децата ми са родени при режима на Тръмп и сега те могат да растат и да се развиват при Байдън – и да се надяваме на повече разбиране и обединяване на президентите през следващите години. Без значение дали е демократ или републиканец.

Норвегия е оказала голямо съдействие с демократически и републикански президенти, като Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън. Искаме Америка да успее. Зависим от Америка, за да успеем. Вместо да се бием вътре, трябва да разгледаме световните проблеми, пред които е изправено човечеството. Бъдещето ни зависи от това.

Америка трябва да оздравее. Америка трябва да се върне към конструктивните дискусии. Америка трябва да премахне всички фалшиви новини и конспирации, които избухнаха по времето на Тръмп в Овалния кабинет. Доверете се на основните източници на новини в САЩ и в чужбина, не се ангажирайте с новините, които намирате в социалните медии.

Светът ви пожелава всички успехи, които можете да получите в Америка.

Прочети още