Синдикат на Skoda: Volkswagen открадна най-печелившия флагман на Чехия

Заводът на Skoda в Квасини, Чехия. Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group е „откраднал“ най-печелившия флагман на чешката автомобилна индустрия с преместването на производството на Skoda Superb от Квасини в Братислава, Словакия, заяви синдикалният лидер на работниците в чешкия завод на Skoda Ярослав Повшик, цитиран от Lidovky.

Производството на модела Superb от ново поколение трябва да започне през 2022 г. заедно с Passat на марката VW, като и двата модела ще се произвеждат в съоръжението в Братислава, след като германският производител реши да не строи нов завод в Турция или България в опит да съкрати разходите си.

Според Повшик технологичното развитие на двата модела трябва да се осъществи в Чехия. Той изтъкна, че ръководството на Skoda Auto, която е закупена от VW през 1991 г. след придобива не на 30-процентен дял, не е положило достатъчно усилия, за да задържи производството на Superb в Чехия, като правителството на страната също е останало безучастно. 

Все пак Повшик не се притеснява за заетостта в завода в Квасини, където в момента се сглобява Superb. По неговите думи свободният капацитет може да се използва за разширяване на производството на други модели, като например на Kodiaq.

Повшик допуска, че производството на някои модели, които сега се сглобяват в съоръжението на Skoda в Млада Болеслав, може частично да се измести в Квасини. От друга страна капацитетът на новия електрически SUV модел Enyaq IV, който според Повшик не може да се произвежда на друго място, има възможност да бъде увеличен в Мала Болеслав при прехвърляне на част от производството към другия завод.

За момента от Skoda отказват да потвърдят промяната в производството.

„Надзорният съвет на групата ще реши къде ще бъде произвеждан наследникът на Superb“, заяви пред Lidovky Радек Шпикар, вицепрезидент на Конфедерацията на индустрията и бивш член на ръководството на Skoda.

С преместването на производството на Superb се спекулира още през 2017 г. и 2018 г. VW обмисляше вариант да обособи нов производствен център в Турция или България, където да сглобява Passat и Superb. През юли тази година концернът обяви, че се отказва от тези планове, след като пандемията от коронавирус удари търсенето на превозни средства по света. През 2019 г. групата отложи тези планове заради военната акция на Турция в Северна Сирия.

В началото на август Skoda беше оглавена от Томас Шефер, който замени Бернхард Майер като председател на Съвета на директорите. Според някои слухове Шефер предвижда да доближи портфолиото на бранда до това на Dacia, фокусирайки се върху по-евтините автомобили.

Повшик изтъква, че единствено времето ще покаже какво ще предприеме Шефер спрямо Skoda. Новият ръководител смята да обърне специално внимание на електрификацията и цифровизацията на продуктите на компанията. Шефер смята, че това е ключът към поддържането на конкурентоспособността на Skoda.

„Шефер винаги играе за отбора, на който е капитан“, подчертава Повшик.

През първите девет месеца на годината брандът отчете спад на оперативната печалба в размер на 60%, главно заради свитото търсене заради коронавируса.

„Ако Skoda се намираше в недобро финансово положение и не работеше с пълен капацитет, изместването на производството на всеки един модел би представлявало проблем“, споделя Радек Шпикар. Според него VW винаги търси най-ефективното решение за разработване и производство на моделите на своите марки. Той изтъква, че в днешно време Skoda прави някои автомобили Seat. „Има логика производството на Superb да се извършва в същата фабрика, в която се сглобява Passat“, посочва още Шпикар.

През 2019 г. Skoda успява да достави 1,24 млн. автомобили в глобален мащаб. Компанията управлява редица заводи в Чехия, Китай, Русия, Словакия и Индия, както и в Украйна и Казахстан чрез местни партньорства. В бранда работят близо 40 000 работника, от които 34 000 са в Чехия.

Прочети още