СЗО: Взрив на коронавируса в Европа

С ветовната здравна организация обяви днес, че е налице „взрив” на случаите на коронавирусна инфекция в Европа и предупреди, че процентът на починалите също расте, предаде АФП.

„Наблюдаваме взрив… в смисъл, че са необходими само няколко дни, за да има в европейския регион увеличение от над един милион случая”, посочи регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге, добавяйки: „виждаме малко по малко увеличаване и на смъртността”.

Защо не успяваме да спрем коронавируса, обясни д-р Хичев

Клуге предупреди, че затварянето на училищата трябва да се разглежда като крайна мярка.

„Трябва да държим училищата отворени наистина до последно, защото не можем да си позволим загубено поколение заради ковид-19”.

Гърция въвежда национална карантина

Регионалният директор обаче подчерта, че „статуквото не е опция”, и призова за „пропорционални целенасочени мерки”, които могат да бъдат засилени.

Клуге поясни, че правителствата трябва да вземат предвид две неща: „съгласуваност, така че хората да виждат, че не си противоречим и предсказуемост, така че да знаят кога даден праг е достигнат и какво ще се случи впоследствие”.

Нов опасен щам на ковид-19 в Дания, избиват всички норки

Директорът на СЗО също така призова за широкото използване на маски за лице.

„С общото носене на маски и стриктния контрол на социалните събирания можем да спасим 266 000 живота до февруари в целия европейски регион”, заяви Клуге.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Редактор:
Николай Киров

Източник: Мedicalxpress    

Прочети още