Свързват увлечението по игрите с разстройство на нервната система

Прекомерното увлечение по мобилни игри говори за проблеми с нервната система

(снимка: CC0 Public Domain)

Ново научно изследване установи, че увлечението по мобилните игри е свързано с разстройства на нервната система. Запалените геймъри следва да се замислят дали нямат подобна зависимост.

В изследването на учени от Свободния университет в Берлин са участвали доброволци, а целта е била да се установи как пристрастяването към мобилните игри влияе върху психичното състояние на геймърите.

Резултатите показват, че участниците в експеримента, които са прекарали повече време в игри на телефона, обикновено предпочитат незабавни поощрения, а не възнаграждение за усилията в дългосрочна перспектива.

При същите тези хора са забелязани особени нарушения на нервната система, включително слаба способност за вземане на информирани решения, като вместо това действат импулсивно.

Учените правят уговорката, че получените данни трябва да се изследват допълнително. Но още отсега те са категорични, че импулсивността, свързана с постоянното използване на телефона за игри, може да провокира и други видове неадаптивно поведение.

Прочети още