Сблъсъци между полиция и противници на COVID-мерките в Берлин

Х иляди излязоха днес на протест в т.нар. „квартал на властта“ в Берлин, за да изразят несъгласието си с мерките срещу коронавируса. Тъй като не се съобразиха с действащите изисквания за носене на маски и спазване на дистанция, полицията беше принудена да ги разпръсне и да използва водни оръдия, съобщава АРД.

Covid-19: Европа най-засегната, нови драстични ограничения

Proteste gegen Infektionsschutzgesetz: Berliner Corona-Demonstration wird aufgelöst https://t.co/lMvQDvUDnh

— yeobiahang (@yeobiahang) November 18, 2020

След като се стигна до сблъсъци със силите на реда, лидерът на протеста обяви демонстрацията за приключила и протестиращите трябваше да напуснат площада пред Бранденбургската врата.

COVID-19: Безредици в Барселона заради мерките

Тъй като това не се случи, полицията бе принудена да използва водни оръдия и сълзотворен газ. Няколко човека бяха арестувани.

Председателят на Германския полицейски съюз Райнер Венд очаква полицейската операция да продължи „много часове“, докато сбирката бъде разпусната напълно. 

ЕК одобри пети договор за ваксини срещу COVID-19

„Демонстрантите са настроени агресивно, затова полицията ще има нужда от известно време, за да разчисти мястото пред Бранденбургската врата“, заяви той пред телевизионния канал „Велт“. 

Причината за протеста е гласуването на нов закон за защита на населението от заразяване с COVID-19. Новият закон разширява съществено правомощията на федералното Министерство на здравеопазването по отношение въвеждането на ограничителни мерки при пандемия и регулира работата на бъдещите центрове за ваксиниране.

Нови рекорди: 4828 нови случаи на COVID-19 и над 1000 оздравели

Противниците му обвиняват правителството, че с него орязват основни човешки права и установяват „корона диктатура“.

Proteste gegen Infektionsschutzgesetz: Berliner Corona-Demonstration wird aufgelöst https://t.co/SE0HNiLtCZ

— Stuttgarter Zeitung (@StZ_NEWS) November 18, 2020

От няколко дни в социалните мрежи се мобилизират привърженици на мерките срещу коронавирусната пандемия, на конспиративните теории, антиваксъри и десни екстремисти за участие в протеста. Денят беше определен като „Деня Х“ и организаторите призоваваха за блокиране на парламента.

Математик изчисли над 3000 починали с COVID-19 до края на ноември

За да не се пречи на работата на депутатите, полицията постави ограждения около Бундестага.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още