САЩ слагат „лъч на смъртта” в бойните самолети

Лазерно оръжие, монтирано на боен американски самолет

(концепция: Lockheed Martin)

Американските военновъздушни сили планират да поставят лазерни оръжейни системи на бойните си самолети до към 2025 г. Лазерът ще предпазва от ракети изтребителите, които нямат стелт технологии, за да се скрият от врага.

Системата се нарича SHIELD, или „самозащитен високоенергиен лазерен демонстратор”. Лазерът е разработен от Lockheed Martin по поръчка на Военновъздушните сили, съобщи Popular Mechanics. Монтиран върху фюзелажа или крилото на изтребителя, SHIELD може да сваля ракети въздух-въздух и земя-въздух.

Днешните бойни самолети в голяма степен са ограничени до пасивна защита срещу ракети. Пилотите могат да предприемат действия, за да се опитат да летят извън сензорната дъга на ракетата, да изстрелват ракети за отвличане на вниманието на инфрачервеното проследяване или да разпръскват ленти от алуминиево фолио, известни като „плява”, за да объркат атакуващата ги ракета.

Но лазерът би бил първата истинска „активна” противоракетна отбрана във въздушния бой, която се опитва да свали атакуващата ракета. SHIELD е система, която се монтира в изтребителя на място, обикновено запазено за бомби и ракети. Очаква се тя да бъде внедрена в изтребители като F-15E, F-15C, нови F-15EX Eagle, F-16 Fighting Falcons и дори A-10C Warthog.

На лазерите се възлагат големи надежди във въздушния бой. Лазерът може да бъде захранван от двигателя на самолета, премахвайки необходимостта от бордово оръдие и осигурявайки теоретично неограничен брой изстрели. Лазерната енергия се движи със скоростта на светлината и елиминира балистиката от уравнението за насочване.

Лазерите обаче имат няколко недостатъка. Атмосферните ефекти, особено водната влага и частиците дим, бързо разреждат силата на лазера. Колкото по-далеч отива лазерният лъч, толкова по-слаб става.

Освен това лазерът трябва да бъде фокусиран върху бързо движещата се ракета достатъчно дълго, за да има ефект. За разлика от ракетите, чиито бойни глави генерират много енергия при една опустошителна експлозия, лазерът излъчва постоянен поток от концентрирана светлина, която загрява целта, докато я повреди или докато експлодира. Една ракета със свръхбърза скорост може да се окаже трудна цел, върху която да се фокусира лъчът.

Лазерна защитна система като SHIELD е по-трудна за реализация, отколкото изглежда. Системата трябва да съчетае в един пакет способности за откриване, проследяване и сваляне на ракети. Лазерът трябва да бъде достатъчно мощен, за да „изпържи” електрониката на входящата ракета или да причини повреда на системите за управление, предизвиквайки аеродинамичен отказ.

Нивото на мощност на лазерната система SHIELD не е посочено, но според Defense News, то е в рамките на „десетки киловата”. Това е само началото на самолетните лазери. В крайна сметка оръжие като SHIELD ще стане част от почти всички бойни самолети – от бомбардировачи до въздушни танкери, като им осигури някаква форма на активна защита.

Тъй като лазерите стават по-мощни, те ще стават и все по-способни да атакуват по-големи и по-сложни цели – като вражески самолети. Лазерите също така ще бъдат полезни при нанасяне на удари по наземни цели и, според някои експерти, ще могат да свалят балистични ракети малко след изстрелването им.

Прочети още