Сачева: Правителството успява да управлява кризата с коронавируса

Снимка: БГНЕС

България успява да управлява кризата и ако е останало усещане за „изпускане на кризата“, то това се дължи понякога на безпокойството у всички предвид факта, че става въпрос за пандемия, която е непозната, заяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ.

„В момента имаме 5800 души, които се лекуват, за последните дни 5700 са оздравелите“, изтъква министърът, добавяйки: „В повечето български болници има техника и апаратура, и предпазни средства, липсват лекарите“. 

По нейните думи не е възможно от пролетта до септември да бъдат произведени нови лекари и медицински сестри.

„План има. Вчера бяха показани конкретни мерки, които се вземат в зависимост от това колко е заболеваемостта в страната. Трябва да си даваме сметка, че пандемията е трудна за управление, защото е трудна за прогнозиране“, подчерта Сачева, добавйяки: „Детски добавки ще има за всички, през директни плащания ще получат тези, които имат доход до 410 лв., а 80% от надбавките ще получат тези с доход между 410 лв. и 510 лв., останалите ще могат да получат детските си надбавки чрез данъчни облекчения“.

По отношение на безработицата Сачева заяви, че за месец октомври нивото ѝ достига 6,9%.

„Пет месеца имаме стабилен спад на безработицата, 222 518 души е общият брой на безработните в България. Стремим се да застанем зад всеки човек, който има нужда от помощ“, подчерта още Сачева.

Тя изтъкна, че правителството се стреми да налага мерки от каквито обществото има нужда, които да бъдат балансирани между здравните и социално-икономически мерки.

„Нова мярка ще бъде одобрена на следващото заседание на Министерски съвет, която се отнася за затворени бизнеси, ще бъдат отделени 50 млн. лв. за 50 000 души за всички бизнеси, които биха били затворени евентуално“, посочи още Сачева.

Прочети още