Радев: Правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда

©

Румен Радев гостува в предаването Панорама по БНТ. Той обърна внимание на кризата с коронавируса, протестите през последните месеци и преговорите със Северна Македония.

През пролетта само за няколко човека България беше затворена. След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра и мерките бяха снети. Правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда

 Призовавам всички сънародници за спазваме не мерките и минимизиране на контактите. Нека пазим нашите лекари.

Никога до сега не съм имал положителен тест за коронавирус. Получих кратък СМС, че ген. Петров е заразен. Не се карантинирах, защото нямаше официално разпореждане от РЗИ. Нямах основание да го правя. Аз съм в контакт с хиляди хора, спазвам всички мерки.

Аз не съм против грижите за хората, а срещу евтиния популизъм. Призовах за бързи и безвъзмездни мерки. Правителството много трудно започна да осъществява частично мерките. В тази обстановка правителството бяха и ръси пари на посоки. Бюджетът обаче забрави лекарите и полицаите. Но не може да не се мисли за това какво ще се случи след Covid кризата. Трябва да ясен план за реформа.

Не аз, а хилядите българи поискаха промяна и предсрочни избори. Тежко е да се поеме наследството на Бойко Борисов. Смяната на този режим е належаща. Вместо парламентът да контролира правителството, както е по Конституция, се случва обратното. Управлението му захрани още по-мощно задкулисието и олигархичния модел.

България трябва да отстоява своята история, език и културно наследство. Северна Македония сама трябва да реши дали да продължи по пътя на омразата или по нов път. Смущаващо е мълчанието на българското правителство. 

Много хора от властта искат да видят БСП разцепена. Нямам конфликт с Корнелия Нинова. Промяната в България е невъзможна без стотиците хиляди социалисти отляво. 

Зависи от много фактори дали ще направя партия, сега моята е тази на почтените българи, които срещам по площадите.  Подкрепям всяка една партия, която поставя българския народ на първо място. 

Всички механизми са в управлението на правителството. Невъзможно е да се изгради доверие с Борисов. Нямам инструмент, с който да въздействам на решениеят, които взима провителствата.

Прочети още