Професор: Няма медицинска технология в света, която да е безопасна за всички

Всички

Общество

Криминални

Институции

Други

Бизнес

Професор: Няма медицинска технология в света, която да е безопасна за всички

©

Идеята на ваксините е създаването на имунен отговор срещу даден вирус. При боледуване само част от хората изграждат антитела и имунитет, при други заболяването протича тежко. Ваксинирането е начин да имаме имунитет и чрез него заболяването да протича леко или да не се разболяваме въобще. Това заяви в ефира на bgonair проф. Сорен Хайрабедян от Института по биология и имунология към БАН по повод пандемията от коронавирус и ситуацията у нас.

„Няма медицинска технология в света, която да е безопасна за всички. Човечеството се е избавило от много смъртоносни болести благодарение на ваксините“, добави още той. Имунологът подчерта, че имаме средна смъртност спрямо останалите ни познати вируси – има такива при които смъртността е над 50%.

По думите му, ако човек е стигнал до апаратно дишане, то организма му няма много възможности и трябва да бъдат лекувани чрез плазма и друг вид по-скъпи лечения. „Не трябва да се самолекувате. Защото в болниците лекарите виждат каква е клиничната картина на пациента, придружаващите заболявания и знаят какво и как трябва да се приема. Самолечението на антибиотик крие риск от създаването на една резистентност към него“, добави още той.

Прочети още