Промененият свят затруднява изкуствения интелект

З а много хора, компании и институции пандемията промени начина, по който виждат света. Промените в живота на хората ще продължат неопределено време, а някои съображения може да останат трайно в съзнанието на мнозина. Всичко това се отразява не само на хората, но и на изкуствения интелект, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Суперкомпютър с изкуствен интелект срещу коронавируса

Оказва се, че алгоритмите трудно възприемат новите реалности. Причината е, че те обикновено се разработват в конкретна ниша и по определен начин. Информацията, чрез която са обучени, е създала определен начин, по който те анализират и опознават света.

НАСА ще изучава последиците от ограничителните мерки

Коронавирусът може да влияе и на прогнозата за времето

Сега тази информация е различна, начинът на анализ обаче не е. Според директора на лабораторията за изкуствен интелект на MIT и IBM Дейвид Кокс, това може да създаде сериозни рискове. „Ако не разбираш какво се случва вътре в модела и продължаваш да въвеждаш данни, може да получиш коренно различни резултати. Моделът трябва да пресъздава структурата на света, но няма гаранция, че ще продължи да работи, ако светът се промени“, казва Кокс.

Според него пандемията показва отново, че е много важно как е изграден един алгоритъм. Той не трябва да е затворен като черна кутия и да е изолиран. Вместо това трябва да е с по-всеобхващащ модел, чрез който да може да разбира повече детайли и различни нюанси, така както би направил и реален човек в свой анализ.

Това ще позволи на изкуствения интелект и да обяснява по-добре защо е взел даденото решение. Това е от ключово значение, защото ще позволи на хората да се доверяват на технологията и да я разбират по-добре. В момента именно липсата на доверие и разбиране забавя навлизането на изкуствения интелект по-масово.

Коронавирусът показа колко крехък е модерният свят

Ръст на измамите в Интернет, които използват коронавируса

Кокс смята, че вече е постигнато достатъчно чрез нишовия изкуствен интелект и следващата стъпка е към „широкия изкуствен интелект“. Тази технология може да се създаде чрез по-добро сътрудничество и съвместна работа между науката и индустриите, които да синхронизират реалностите и очакванията си. Само така технологии, които работят добре в лабораторни условия, ще могат да отговарят на очакванията и в реалния свят.

Съветът на астронавта: как да се справим с изолацията

Коронавирусът прекъсна и научна мисия на Марс

Всичко за развитието на епидемията с коронавируса и извънредното положение четете ТУК

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още