При разногласия в избора решение взима съдът, а не медиите 

В случай на разногласие между кандидатите за президент, резултатът от изборите в САЩ се определя от съда, а не от телевизионни компании или други медии, извършващи неофициално преброяване на гласовете.

Това каза по време на изявление на пресконференция във Филаделфия (Пенсилвания) адвокатът на настоящия президент на републиканската партия – Доналд Тръмп – Рудолф Джулиани.

Той категорично отхвърли изчисленията и прогнозите на някои от най-големите американски медии, които преди това съобщаваха, че кандидатът за президент на САЩ – Джоузеф Байдън, е получил електоралните гласове, необходими за победа в битката за Белия дом. Когато го помолиха да обясни защо прави това, Джулиани отговори: „Защото медиите не решават резултата от изборите.“ „Прогнозата е в полза на Джо Байдън … Кой е говорил с него? Всички те? О, Боже! Всички телевизионни компании! Трябва да забравим за закона! Съдиите нямат значение!“ – саркастично каза Джулиани. „Не бъдете смешни! Телевизионните канали не определят резултата от изборите. Съдилищата го правят“, каза адвокатът на Тръмп.

Според Джулиани предизборният екип на Тръмп планира да търси „множество дела“ в американските съдилища заради предполагаеми изборни нередности от демократите. „Някои са големи, други са малки“, обясни адвокатът, позовавайки се на подобни твърдения. Според неговата прогноза това „ще бъде голяма работа“.

Със сигурност има достатъчно доказателства, за да се отхвърли определен брой бюлетини. Бюлетините, които не са били правилно проверени, трябва да се изхвърлят. И тези бюлетини трябва да се извадят от общия брой. И това може да повлияе на резултата“, убеден е адвокатът.

Байдън отговори на тези изчисления с изявление, в което обяви победата си на изборите. В подобно изявление обаче Тръмп не призна поражение, подчертавайки, че според него преброяването на гласовете на изборите не може да се счита за пълно. Настоящият американски лидер също потвърди намерението си да сезира съдилищата по отношение на преброяването на гласовете, тъй като според него има многобройни нарушения, извършени от демократите по време на изборите.

Американската избирателна система е архаична, косвена и изключително объркваща. Формално общите избори през ноември не избират нов президент и вицепрезидент, а членове на избирателната колегия. Именно те след това се събират в столиците на своите щати през декември и провеждат собствено гласуване, след което официално се определя нов държавен глава. Връзката между числеността на населението и броя на избраните електори се различава в различните щати, както и системата за избор на мажоритарен или пропорционален принцип. За да спечели, кандидатът за президент трябва да получи подкрепата на повече от 270 избиратели. Броят им в даден щат зависи от броя на представителите на щата в Конгреса на САЩ. Общо са 538.

Джо Байдън е новият президент на САЩ

По-рано днес

Федералната избирателна комисия на САЩ все още не е получила доказателства за фалшифициране на гласове в страната.

Това заяви пред Си Ен Ен Елън Уайнтрауб, член на този орган.

Според нея „имало много малко оплаквания относно организацията на изборите“.

Имаше „много малко обосновани жалби“, обясни тя.

„Няма доказателства за фалшифициране на изборите. Няма данни за невалидни бюлетини“, обясни Уайнтрауб.

Както тя отбеляза, „към получените жалби не са приложени доказателства за фалшификация“.

Американският президент Доналд Тръмп преди това неведнъж е заявявал, че са били извършени нарушения на изборите, проведени във вторник.

На тях избирателите гласуваха за избирането на президента и вицепрезидента, всичките 435 членове на Камарата на представителите и една трета от Сената на Конгреса на САЩ, губернатори на 13 щата и територии.

Байдън: Имаме убедителна победа, Тръмп: Не бързай

Джо Байдън поведе и в Пенсилвания

На крачка от Белия дом: Кой е Джо Байдън

Вотът в САЩ: Какви са резултатите от изборите

Кой и защо говори на български език в предизборен клип на Джо Байдън

Байдън: Няма да търпя руски награди за главите на американски войници

Тръмп срещу Байдън: сблъсък по време на пандемия

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още