Президентът Радев: Правителството бяга след кризата

Д ебатът за коронавируса и мерките не трябва да се политизира, трябва да търсим дебат с повече експертност. За да преодолеем това изпитание се изисква смирение, но и да не се примиряваме с пропуските. Това заяви в предаването „Панорама” по БНТ президентът Румен Радев.

Докато вървеше интервюто на държавния глава пред сградата на обществената медия се проведоха два протеста – от едната страна бяха хора, които подкрепят президента и неутрални, а от другата граждани, които искат неговата оставка. При напускането на сградата Радев излезе при множеството и поздрави хората, разходи се пред тях и размени по няколко думи, докато те отправяха различни искания и призиви към него.

„След самодоволните брифинги на властта хората изгубиха вяра.

Въпреки предупрежденията за втора вълна, въпреки призивите за безплатни тестове – това не се случи”, заяви още Румен Радев. Според него в тази обстановка правителството бяга след кризата и ръси пари на посоки, но ефектът не се вижда.

„Но в никакъв случай не трябва да обвиняваме хората, че са недисциплинирани”, каза още Радев и добави: „Развитието на кризата ще зависи много повече от отношението на гражданите, отколкото от действията на правителството”. Президентът призова гражданите да спазват дистанция и да бъдат отговорни за своето здраве и за здравето на близките си.

Президентът определи внушенията, че „пръска зараза у нас и в чужбина” като манипулативни и символ на безсилие. „В неделя следобед получих кратко съобщение „ген. Петров е заразен” от неоторизиран орган”, заяви президентът по повод скандала, разиграл се по време на визитата му в Естония. Според президента някой е побързал да направи скандал и именно в това се състои проблемът. Той няколко пъти повтори, че РЗИ не е била уведомена.

„Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм спазил закона”,

каза още Радев. Президентът категорично отхвърли твърденията, че инициативата „Три морета” ще ни отдалечени от Европейския съюз.

Връщайки се на темата за справянето с COVID-кризата, президентът заяви, че самият бюджет, който е обявен като антиепидемичен, забрави за лекарите и полицаите.

„В доклада на МВФ премиерът удобно пропусна, че прогнозата за дефицит, която направи през април за 4% ще бъде много по-голям. Второ, как ще преведете на дипломатичен език, че системата за социална защита се нуждае от сериозни реформи и проблемът с неравенството и бедността. Казва се, че трябва да има сериозна борба с корупцията, доста повече механизми за прозрачност, че трябва да се намаляват разходите, да се свиват и да се повишава събираемостта на данъците – това е тежко наследство, оставено за бъдещите правителства”, коментира Румен Радев.

Запитан в името на какво е поискал цялата власт насред пандемията, президентът каза, че не той е поискал оставката, а хилядите българи на площада и сънародниците ни зад граница.

„Тежко е да се поеме наследството на Борисов, но смяната на този режим е належаща.

Защото тъкмо той, а не пандемията, вкара държавата в глух коловоз. Нима г-н Борисов управлява с парламента, че той си харчи милиони, милиарди без парламента. Премиерът управлява парламента”, коментира президентът.

Запитан за раздялата с Калоян Методиев, президентът отрече причина да е празненството на социалистите.” Има много хора във властта, които искат да видят БСП разцепена, но българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми с очакванията да се противопоставя на статуквото, корупцията и беззаконието, и аз не съм се отклонил от това, както и някои редови социалисти. Освобождаването на Калоян Методиев е резултат от общата ни оценка за неговата работа. Аз съм убеден, че промяната в България е невъзможна без участието на хилядите хора от ляво”, каза още той.

Запитан дали ще прави партия, президентът каза:

„Моята партия е партията на почтените българи – демократи и родолюбци.

Срещам ги по площадите в цялата страна и това, което ги обединява е убеждението, че този режим е компрометирам. Ако се наложи да създавам партия, вие първи ще разберете. Зависи от обстоятелствата”, каза пак той и припомни, че подкрепя всяка една партия, която поставя България и българския народ на първо място.

„Независимо каква ще бъде бъдещата управленска конфигурация тя няма да може да работи за народа, ако с обединени усилия не сменим порочния модел на управление. Управлението на Борисов не само, че не демонтира насадения олигархичен модел на прехода, с която заявка дойде на власт, но го захрани още по-мощно задкулисието, което овладява инстититуци и прониква в правосъдието”, заяви още Радев.

„Ще ни коства време и много усилия да възстановим работата на институциите след Борисов.

Трябва да се обединим като общество, което да притиска всеки от тук нататък”, призова Радев. Според него въпреки обезверяването и апатията, обществото ни има силата да се справи с дълбоката криза. Той подчерта, че иска обединение около принципи, а не в името на корупционния комфорт.

Защо не свиква Консултативен съвет по национална сигурност, Радев каза, че не прави КСНС заради невъзможност да се изгради по-голямо доверие и заради липса на информация. „Няма едно становище или предложение, което да е било поемано като ангажимент и да е било изпълнено от това правителство”, каза той. „КСНС не е място, където да се седне на приятни приказки, КСНС иска ясни и подробни разчети. В момента ги няма”, добави той.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още