Паскал Желев: Байдън ще затопли отношенията на САЩ с търговските партньори

Китай ще остане основният конкурент на САЩ дори и Джо Байдън да поеме президентския пост, но тогава със сигурност ще станем свидетели на скъсването с едностранния подход на Доналд Тръмп и затопляне на отношенията с партньорите. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“  доц. Паскал Желев от катедра Международни икономически отношения към УНСС.

„Макар че Доналд Тръмп твърди, че икономическите му постижения са безпрецедентни, това е преувеличено“, смята той.

По думите му, ако Джо Байдън стане новият президент на САЩ, ще видим приемственост от Тръмп, тъй като проблемите остават същите.

„Големите проблеми са икономическо неравенство, неравенството в териториалното развитие, необходимостта от развитието на инфраструктурата, деиндустриализацията и загубата на работни места в промишлеността, но подходът на Байдън за разрешаването им ще бъде различен“, смята доц. Желев.

Той посочи, че основен акцент за Байдън, подобно на Тръмп, е защитата на средната класа, работните места в поработващата промишленост, но подчерта, че различия се забелязват в подхода към приоритетите и в данъчната политика.

Според Желев, макар че и при двамата да има елементи на протекционизъм, те се различават в отношението към партньорите на страната и международните организации.

„Байдън може да да създаде общ фронт и да накара Китай да спазва международните търговски норми“, каза икономистът, но преценява, че не може да очакваме рязко възстановяване на преговорите по трансатлантическото партньорство.

Той обаче очаква, че ще има затопляне на отношенията с Европейския съюз.“Може да се очаква преосмисляне и повторно влизане в споразумението, което може да се изпилва като инструмент срещу въздействието на Китай в региона“, каза доц. Желев.

Той смята, че при евентуалното президентство на Байдън Китай пак ще остане основен конкурент на САЩ, като отношенията с него ще определят политиката.

„Но със сигурност ще видим скъсване с едностранния подход на Тръмп и възстановяване на многостранната система за търговия“, прогнозира доц. Желев.

Кои са икономическите постижения и провали на Доналд Тръмп? Какво ще е икономическото управление в САЩ в следващия президентски мандат?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването“В развитие“ гледайте тук.


 

Прочети още