Пазарът на луксозни стоки се насочва към рекорден спад за 2020 г.

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Китай има шанс да се превърне в най-големия пазар на луксозни стоки до 2025 г., сочи нов доклад.

В една година, в която разходите за луксозни продукти спаднаха драстично, вътрешният пазар в Китай все още се насочва към растежа, след като заможните китайци си останаха у дома заради коронавирусната пандемия и продължиха с покупките на скъпи бижута, стоки от кожа и хубави вина.

Преди пазарите на луксозни стоки в Европа и Съединените щати бяха поддържани от международния туризъм, особено от страна на китайските посетители. Но нов доклад от Bain & Company прогнозира, че заможните китайски потребители ще похарчат повече средства у дома през следващите години.

„Общият пазар [на луксозни стоки] в Европа и Съединените щати на практика беше затворен“, коментира Федерика Левато, партньор в Bain, визирайки блокадите и наложените мерки за ограничване разпространението на коронавируса. „И тогава непосредствената последица от това беше спирането на пътуванията. Имахме 11 месеца без никакви междуконтинентални пътувания“, посочва тя.

Резултатът: местното потребление на луксозни стоки в Китай скочи, коментира Левато.

Китайските потребители вече бяха на преден план като движеща сила в индустрията, тъй като даваха около една трета от средствата, харчени за луксозни стоки в света, допълват от Bain.

Тази година Китай, Хонконг, Макао и Тайван се очаква да е единственият регион, който ще отбележи растеж на годишна база, като луксозният пазар там ще нарасне с 45% до 44 млрд. евро, сочи 2020 Fall Luxury Report на Bain.

Междувременно продажбите на лични луксозни продукти – категория, в която попадат дрехи, бижута, часовници, разкрасителни продукти и аксесиари, тази година ще се свие за първи път от 2009 г. Bain прогнозира, че приходите от продажби ще се сринат с 23% при сегашните валутни курсове и ще достигнат 217 млрд. евро. Това ще е най-големият годишен спад, регистриран някога от Bain.

Общият пазар, който включва както луксозните стоки, така и преживяванията, като частни джетове, яхти и вина, се очаква да се свие с подобен темп на годишна база. Той ще достигне близо 1 трлн. евро, посочва Bain в доклада си, който е направен съвместно с италианската организация на производителите на луксозни стоки Altagamma.

В Северна Америка и Южна Америка местните потребители няма да компенсират загубените продажби от чуждестранните посетители. Плюс универсалните магазини се борят с купища проблеми. Продажбите в региона се очаква да спаднат с 27 на сто до 62 млрд. евро тази година.

Няколко вериги магазини тази година се изправиха пред фалита тази година, включително висок клас вериги като Neiman Marcus и Lord & Taylor. Последната, която е най-старата в страната, е в ликвидация.

Прочети още