Отслабващата вероятност за санкции от САЩ дава силен тласък на рублата

Снимка: Bloomberg LP

Руската рубла върви към най-големия си ръст от април насам, тъй като трейдърите са се завърнали след празник в страната и реагират на повишаването на цените на петрола до над 40 долара за барел и на засиления апетит за риск в момент, когато Джо Байдън е по-близо до победа на президентските избори в САЩ, предава Bloomberg.

Шансът за победа на Байдън на изборите отвъд океана и възможността за нови санкции срещу Русия подлагаха на натиск рублата месеци наред, но някои инвеститори твърдят, че геополитическите рискове до голяма степен са отразени в цената. Рублата е подценена най-малко с 10%, заяви миналата седмица Йерлан Сиздиков, мениджър в компанията Amundi Asset Management.

„Липсата на повишено напрежение между Русия и САЩ след изборите“, от каквото инвеститорите се опасяваха, подкрепя рублата, коментира в имейл стратегът на Сбербанк Юрий Попов. Ако това се запази „геополитическият бонус“ от около 10 рубли в обменния курс спрямо долара постепенно ще намалее, очаква той.

Рублата изгуби 7% от стойността си през последните три месеца с наближаването на изборите и беше една от най-слабо представящите се валути сред страните с нововъзникваща икономика. Отравянето на опозиционния активист Алексей Навални и подкрепата на Москва за Александър Лукашенко на спорните президентски избори в Беларус предизвикаха международни критики и върнаха заплахата от санкции.

Но в четвъртък рублата постигна най-голям ръст сред нововъзникващите пазари на фона на нарастващите шансове за победа на Байдън. Активите на развиващите се страни получиха тласък след отслабването на долара заради намаляващите перспективи за пакет от мерки за стимулиране на икономиката за няколко трилиона долара, ако Байдън е в Белия дом, а Сенатът е контролиран от републиканците. Това ще принуди Федералния резерв да задържи лихвите ниски за по-дълго време.

Рублата постигна ръст от 2,9% до 77,1275 спрямо долара към 18,17 ч. московско време. Цената на международния бенчмарк Брент, който носи най-големи приходи от износ на Русия, остава почти непроменена, след като нарасна с близо 4% в сряда, когато местните пазари бяха затворени.

Сценарии за санкции

Петролният пазар е по-важен за рублата от развитията около американските избори, смята анализаторът Татяна Орлова. „Инвеститорите не трябва да бързат да продават руски активи, само защото демократ може да се върне в Белия дом“, допълва тя.

Макар че САЩ може да наложат санкции заради отравянето на Навални, това едва ли ще се случи до края на първото тримесечие на следващата година и те вероятно ще бъдат съсредоточени върху представители на държавата, отколкото върху компании, отбелязва Орлова. Колкото до т. нар. ядрена опция за санкциониране на руския държавен дълг, това е „малко вероятно“ дори при администрация в ръцете на демократите, смята тя.

Доходността по 10-годишните руски държавни ценни книжа се понижи с 32 базисни пункта до 5,92%, най-ниското й ниво от три месеца насам.

Разберете още