Откриват първа болница, специализирана за ковид-19

П ловдивската управа спешно превръща едно от общинските здравни заведения в болница, специализирана изцяло за лечение на ковид-19. Така на практика Пловдив става първия град в страната с такава лечебна институция.

Преобразуването на здравното заведение „Свети Мина” ще стане поетапно в рамките на една седмица, съобщава NOVA. В момента там се лекуват 23 пациента, които ще бъдат прехвърлени в друга сграда.

„В съвсем кратък срок – говорим за два-три дни, ще бъде трансформирано кардиологично отделение, което отива в другата ни база на ул. „Весела”. Паралелно с него и хирургичното”, обясни управителят на МБАЛ „Св.Мина” – Пловдив проф. Петър Петров.

Ангелов: Няма проблем с болничните легла в София

Ръководството на болницата възнамерява да запази единствено детското отделение, като го превърне в специализирано за деца, заразени с коронавирус.

Лекарите и медицинските сестри в болницата, които и сега изнемогват, защото недостигат кадри, разбраха за трансформацията едва днес по обяд. Люба Драганова, която е медицинска сестра от 30-години тук се замисля дали да остане.

„Може би възрастта и придружаващите заболявания, които имам са причината, поради която бих могла да си помисля. Единственото и най-важното нещо е да бъда обезпечена с лични предпазни средства, защото не малко здравни работници има заразени и болни и всеки се притеснява”, коментира тя.

Други медицински служители обаче вече са заявили, че ще напуснат. За да реши кадровия проблем, областният кризисен щаб ще осигури лекари от поликлиниките. И ще настоява за допълнителното им материално стимулиране от общинския бюджет.

Прочети още