Обмислят пълно затваряне на Благоевград

О т новосъздадената Комисия за борба с COVID-19 към Общинския съвет в града искат да бъде наложен 3-седмичен локдаун, предава NOVA. Предложението обаче срещна сериозна съпротива, както от местната власт, така и от бизнеса в града.

Здравният министър на спещна среща с шефовете на болници в Пловдив

Основният инициатор на предложението за 3-седмичен локдаун в Благоевград е хирургът от частната болница в града д-р Теодор Велчев. Самият той вече премина през коронавируса, но е свидетел как колегите му в отделенията масово се заразяват.

Министър Ангелов не отхвърли възможността за пълен локдаун

„За да може да падне броят на заразените, да може медицинските екипи да поемат малко въздух, както и самите хора, защото да не забравяме, че идва и Нова година и Коледа и не се знае каква ще е обстановката“, посочва той.

Заради предложението за локдаун, кметът на Благоевград Румен Томов свика спешен брифинг и заяви, че ситуацията не е толкова тежка. Затова според него драстични мерки не са необходими.

Проф. Балтов: Стаден имунитет няма, COVID-19 не е прост грип

„Гледайки статистически на броя на положителните проби като брой на население, ако се направи този анализ, ще се види, че нещата не са дотам трагични. Всяко едно решение, което е пресилено, неаргументирано и необосновано, като алгоритъм, би довело до непоправими последици за община Благоевград“, каза той.

Твърдо против затварянето на Благоевград масово се обявиха собствениците на заведения.

Защо в Нова Зеландия има само 60 заразени с COVID-19

„Когато се затваря такъв бизнес, специално в нашия сектор, това води до много по-големи последици – тук говорим примерно за хранителни продукти, които са оставени по складовете, всичко се изхвърля, след това пак трябва да се зареди“, каза  Васил Димитров, който е собственик на заведение.

Кметът Томов се изказа скептично и за друго от предложенията на Комисията за борба с COVID-19 – а именно – в Благоевград да се обособят COVID-таксита.

„Вие ако ми намерите един таксиметров шофьор, който иска да вози до София COVID-болни, ми се обадете – ние ще го направим „Човек на годината“, каза той.

Дали предложението Благоевград да се затвори за 3 седмици ще бъде прието, ще стане ясно следващата сряда, когато ще заседава Кризисният щаб в града.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още