Надя Калвино: Напредъкът с ваксината е светлина в края на тунела

Испанският министър на икономиката смята, че новината дава стимул на много бизнеси да издържат тежките месеци, които предстоят

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Напредъкът в разработването на ваксина срещу Covid-19 ще засили бизнес доверието и икономическото възстановяване, като покаже, че пандемията може да бъде контролирана, обяви министърът на икономиката на Испания Надя Калвино, цитирана от Bloomberg.

„Това е добра новина, защото поражда доверие сред икономическите играчи, които могат да видят тази светлина в края на тунела, този лъч надежда, а това им дава голям стимул да издържат и да се справят с месеците, които предстоят“, посочи Калвино днес по време на проведен онлайн бизнес форум в Барселона.

Испанското правителство прогнозира, че икономиката ще поеме нагоре, с ръст от над 7% за следващата година, след като преживее спад през 2020 г., който може да надмине 11%.

Добрите новини за ефективността на ваксината, разработвана от Pfizer, помагат за отслабването на несигурността относно хода на пандемията, която заплашва да помрачи икономическите перспективи, допълва Калвино.

По думите ѝ Испания подготвя по-нататъшни стъпки, за да помогне на бизнеса и да стимулира растежа.

Правителството планира да одобри удължаване на гратисния период за заеми от държавния кредитор ICO. Идеята е това да се случи на заседанието на кабинета през следващата седмица, твърди още Надя Калвино.


Прочети още