Масов гроб с косовски албанци бе открит в Южна Сърбия

Източник:
iStock Photos/Getty Images

О станките от най-малко 15 албански косовари, убити от сръбските сили по време на войната през 90-те години, са открити в яма в Южна Сърбия, съобщиха служители от двете страни, цитирани от БГНЕС.

Какво означава нормализирането на отношения между Израел и арабските страни

Конфликтът между косовските бунтовници и сръбските сили (1998-1999 г.) отне около 13 000 живота, предимно етнически албанци, но също така имаше случаи на изтезания със стотици цивилни изселени.

Режимът на сръбския диктатор Слободан Милошевич се опита да прикрие военни престъпления в масови гробове и телата на няколкостотин албанци бяха открити след падането на неговото управление.

Демографски срив: В България е по-тежко, отколкото в Босна

Последните бяха открити във вторник в открит рудник в село Кижевак, на 15 километра от кариерата Рудница, където през 2010 г. също беше открит масов гроб.

„Според наличната информация това може да са между 15 и 17 тела“, посочи председателят на сръбската комисия за изчезналите лица Велко Одалович.

„Предполага се, че това са телата на косовските албанци, но не можем да сме сигурни, докато не получим потвърждение за самоличността“, добави Одалович.

Вучич: На Балканите се случва нещо странно

До момента екипите са открили „първите следи, а именно дрехи и кости“, продължи той, добавяйки, че съдът е разпоредил ексхумацията да започне в четвъртък.

В Прищина директорът на Института по съдебна медицина Арсим Герджалиу заяви пред пресата, че е готов да отиде на мястото, за да участва в работата.

„Ще има много работа. Трябва да работим с ръчни инструменти, а не с тежки машини“, каза той.

Според Центъра за хуманитарно право, регионална неправителствена организация, специализирана във военни престъпления, останките на 941 албанци, убити през 1999 г. в Косово, са ексхумирани от масови гробове, открити на четири места в Сърбия, включително в бивш център за полицейско обучение в предградията на Белград.

Около 1600 души, предимно албанци, все още са изчезнали в Косово.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още