Колко ще струва отоплението при работа вкъщи

В се повече служители на фирми работят от домовете си заради ръста на заразените с коронавирус. Пандемията прибра и голяма част от децата вкъщи, за да се обучават онлайн. Всичко това обаче е предпоставка за повече разходи. С колко ще се вдигнат сметките ни – отговоря енергийният експерт Иван Хиновски в ефира на „Здравей, България„. 

Според специалистите повечето време прекарано у дома, означава и повече разходи за семейството. Ще разгледаме вариантите за отопление с електричество и с парно. Първо се спираме на четиричленно семейство, обитаващо двустайно жилище, което се отоплява на ток. 

„Ако родителите работят в едно помещение вкъщи, а в другото са децата – разходите за електроенергия нарастват. При хоум офис от 8 часа и онлайн обучение от 4 сметките нарастват с 37 лева на месец“, обясни Хиновски.

Допълнителен разход е ползването на компютър или лаптоп – средната сметка показва, че ще платим 58 лв. повече за месец, ако ги ползваме 22 работни дни по 8 часа на ден. Ако сме на парно, сметките излизат в пъти по-високи от тези на ток, твърди още Хиновски. 

Сметките за отопление могат да скочат и до три пъти, ако вместо парно и климатик, сме избрали да се отопляваме с така наречените вентилаторни печки, предупреждават експертите.

Повече по темата във видеото. 

КЕВР обяви: Токът поскъпва

„Топлофикация-София“ връща близо 40 млн. лв. на клиентите си

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Прочети още