Климатологът Рачев: Вече клоним към сухите съчки на Мангъров

© Нова тв

Категорично не съм съгласен да се затваря държавата. Това ще доведе  до по-бърза смърт на самата държава. Ние вече клоним към сухите съчки на Мангъров. Много деца не спазват правилата. Ти му казваш едно и то прави точно обратното. Това заяви в ефира на Нова телевизия климатологът проф. Георги Рачев.

В студиото на „Пресечна точка“ бе и имунологът доц. Андрей Чорбанов: „Логично е детските колективи, които контактуват интензивно, да разпространяват вируса най-много“, каза той. „Това, че децата не боледуват, е положителен момент. Колкото по-бързо тези колективи минат през вируса, толкова по-бързо те вече ще спрат да са опасност“, заяви Чорбанов.

„Няма как да спрем този процес и локдаунът няма да помогне, а просто ще забави нещата“, смята имунологът. 

„Математиците правят модели, но в тях трябва да имат много неща предвид и прекалено много неизвестни. Гъстота на населението, възраст, възможни контакти. София е много тежка като епидемиологична точка. Повечето по-тежко болни и умиращи са в по-малките места“, каза Чорбанов. 

„Аз ще си призная, че завиждам на математиците за самочувствието, да издават такива тежки препоръки, като локдаун. Аз не бих си позволил такова нещо“, отсече той. Рачев отново се включи в разговора: „Учителите ги е страх и този страх е обоснован и нормален. Страхът трябва да е налице, за да можеш да предпазваш себе си. В днешно време директорите се страхуват да застанат срещу мнението на учителите, за да не ги загубят“, заяви климатологът. 

По думите му не трябва да се работи на тъмно. Рачев смята, че носенето на маска в час е глупости. „Те навън не седят на закачалка и вайкат, да не дойде чичко Ковид- 19. Търсим пресечната точка, която е характерна за нашата душевност. Трябва да се съобразяваме с нашата народопсихология“, каза той.

По думите му до Коледа по-голямата част от българите ще са минали покрай коронавируса.

Прочети още