Как Европа може да стане лидер при производството на батерии за електромобили?

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

Наскоро Европа отне от Китай лидерската позиция на пазара за електрифицирани автомобили, но изостава по отношение на производството на най-ценния компонент в тези превозни средства – батерията.

Въз основа на богатия опит на пазара на потребителска електроника, базираните в Азия доставчици, като южнокорейските LG Chem, Samsung и SK Innovation, китайската Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) и японската Panasonic, доминират както над европейското, така и в световното производство на клетки.

Европейските производители на автомобили или внасят клетки от азиатските фабрики на тези компании, или ги купуват от техните заводи в Полша и Унгария, пише Automotive News Europe. 

Това обаче е напът да се промени. 

Основните европейски автомобилни концерни се подготвят да обособят собствени големи фабрики за производство на батерии в сътрудничество с компании като шведската Northvolt и френската Total, подсилени от нарастването на финансовата подкрепа от страна на Европейския съюз (ЕС) и националните правителства. По този начин те ще се конкурират с азиатските производители.

В същото време европейските производители се присъединяват към стартъпи, като британския Britishvolt и френския Verkor, които търсят финансиране за свои проекти, свързани с компоненти за електромобили.

Според LMC Automotive, за да се превърне в глобален лидер при батериите, Европа ще трябва да добави около 25 фабрики до 2032 г. със среден годишен капацитет от 24 гигаватчаса. Вече се изграждат или се планира да бъдат изградени такива фабрики, които ще започнат производство в следващите 4 години.

Съревнованието

Китайската CATL изгражда фабрика за батерии в Ерфурт, Германия, като вече е привлякла клиенти в лицето на BMW и Volvo. Очаква се съоръжението да започне производство през 2022 г.

Южнокорейската LG Chem разширява своята фабрика във Вроцлав, Полша, от 10 на 65 гигаватчаса, като доставя батерии от съоръжението на концерни като Audi, Daimler, Jaguar, Volvo и Volkswagen (VW).

SK Innovation, друг производител на батерии от Южна Корея, разполага с фабрика в Унгария, с капацитет от 6,5 гигаватчаса, който трябва да се увеличи до 17,3 гигаватчаса до 2022 г. Основен клиент на съоръжението е VW.

Очаква се съоръжението на Samsung SDI с капацитет от 3 гигаватчаса отново в Унгария да започне да доставя батерии на BMW и VW през 2021 г.

От друга страна, Northvolt планира да отвори своята фабрика в Швеция с капацитет от 16 гигаватчаса (с възможност за разширяване до 32 гигаватчаса) през 2021 г. Компанията вече се е договорила за доставки с концерни като BMW, VW и Scania.

Прочети още