И Полша заплаши с вето бюджета на ЕС заради върховенството на закона

Това може да застраши приемането на многогодишната финансова рамка и инструмента за възстановяване на икономиката на стойност 750 млрд. евро.

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Полша ще наложи вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства. Това става ясно от писмо на полския премиер Матеуш Моравецки, изпратено до институции в Европейския съюз, предаде БТА.

Писмото е подобно на друго, изпратено по-рано от унгарския премиер Виктор Орбан. То е адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до германското ротационно председателство на ЕС.

Говорител на ЕК потвърди, че такъв документ е бил получен.

Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

По-рано тази седмица стана ясно, че германското председателство на Съвета на ЕС е постигнало политическо споразумение с преговарящите от Европейския парламент за получаване на съгласието на ЕП за следващата многогодишна финансова рамка.

Това е стъпка напред към приемането на финансовия пакет от над 1,8 трлн. евро, договорен от лидерите на ЕС през юли, който съчетава многогодишния бюджет на блока от малко над 1 трлн. евро с инструмента за възстановяване на икономиката на стойност 750 млрд. евро.

Сега сделката трябва да бъде одобрена от държавите членки на ЕС. Страните трябва да одобрят и другите елементи на следващата многогодишна финансова рамка и пакет за възстановяване, включително общия режим на условност за защита на бюджета на съюза, т.е. спиране на евросредства при нарушаване на принципа на върховенство на закона.


Прочети още