Здравният министър на спещна среща с шефовете на болници в Пловдив

В реме е да работим всички заедно, като един човек. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на среща в Пловдив с лекари и управители на болниците от региона, областният управител Дани Каназирева и представители на Медицинския щаб.

Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълби пред болница

Защо се стигна до трагедията в Пловдив

Здравният министър пристигна спешно в града след два случая на пациенти, оставени да чакат на стълбите на болница „Свети Георги“. Малко по-късно и двамата починаха.

Министърът декларира пълната си подкрепа към лекарите от пловдивските лечебни заведения, но заяви, че няма да прояви разбиране към липсата на човешко отношение към болните. 

„Може да разчитате 100% на мен, във всяка ситуация ще проявя разбиране, но няма да проявя разбиране към липсата на човешко отношение към болните“, заяви проф. Ангелов.

Министър Ангелов не отхвърли възможността за пълен локдаун

Ангелов отбеляза още, че областният управител трябва да продължи с организацията по разкриването на допълнителни легла и да действа според заповедите, както и да направи нужното преразпределение на дихателни апарати в болниците, там където има интензивно лечение.

Проф. Ангелов съобщи, че за пловдивския Кръвен център ще бъдат осигурени поисканите оборудване и консумативи, необходими за извличане на кръвна плазма. Предстои да бъдат осигурени за Пловдив и още два апарата след Нова година.

Проф. Балтов: Стаден имунитет няма, COVID-19 не е прост грип

По думите на министъра държавата е осигурила достатъчно количества Ремдесивир и всяка една болница може да прави заявки към РЗИ. 

Предстои да бъдат получени и 362 000 дози нискомолекулен хепарин за аптечната и болнична мрежа в страната.


Министърът посочил, че от 1 януари е заложено увеличение на заплатите на медиците в болничните заведения. 


Отделно цените на клиничните пътеки и лимитите също ще бъдат увеличени с 10 процента.

Същевременно прокуратурата и здравната инспекция в града проверяват случаите на двамата починали пациенти с COVID. Проверка тече и в самата болница.

Грубо нарушение е изоставянето на пациентите от линейката, смятат от Регионалната здравна инспекция. 


Независимо, че мъжете са били превозени от едната база на болницата до другата по правило те трябва да чака в линейката пред здравното заведение, докато не бъдат предадени и поети от медицинско лице.

Защо в Нова Зеландия има само 60 заразени с COVID-19

„Би трябвало да има координация между едната база и другата. Приемащата трябва да очаква пациентите. Те трябва да бъдат придружени от медицински лица“, обясни д-р Сийка Димчева от РЗИ- Пловдив.

От Клиниката по токсикология, която от няколко дни по спешност е превърната в COVID-отделение, защото са изчерпани леглата в Инфекциозната клиника, отговориха, че една от причините за случая е липсата на кадри. Две трети от лекарите и медицинските сестри напуснали след като разбрали, че ще лекуват болни от коронавирус.

„Аз го наричам нещастно съвпадение на факти. Всичко е направено. За мен 98% от организацията е създадена. Работи максимално на силите на този ограничен персонал. Тези хора, които са били на смяна, са работили за други болни. Те не са работили санитари. Лекарите и сестрите не са работили санитари. Санитарите са помогнали наистина. Даже д-р Велев, чест му прави, доколкото разбрах почти на гръб е занесъл пациента догоре“, обясни проф. Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология УМБАЛ „Св.Георги“-Пловдив.

Нови рекорди: 4828 нови случаи на COVID-19 и над 1000 оздравели

Ръководството на болницата отрече твърдението, че в отделението липса кислород. Напротив имало достатъчно. Работещите в отделението днес отказаха коментар.

„Не очаквайте петзвездни условия. Колегите са абсолютно изчерпани. Не очаквайте да вършим чудеса. Ние също сме лекари, ние също сме хора, също сме уязвими и има някакъв предел. Хората трябва да бъдат малко по-търпеливи. В никакъв случай тази агресия не бива да се излива върху нас. Проявете разбиране“, заяви проф. Мариана Стойчева, лекар в Клиниката по инфекциозни болести.

Проверка по скандалния случай започна и областният управител.

„Категорично компромиси няма да бъдат правени. Проверката и резултатите от нея ще бъдат публично оповестени“, заяви Дани Каназирева, областен управител на Пловдив.

Проверката на здравните власти ще приключи в рамките на два-три дни.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

Източник: БГНЕС, Nova.bg, БТА    

Прочети още