Звездните моменти на Тръмп, които Европа няма да забрави

Доналд Тръмп на среща на НАТО. До него е седнала бившият вече премиер на Великобритания Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

В деня на изборите Доналд Тръмп-младши пусна в Twitter карта на Европа, оцветена в червено – цветът на републиканците, пише в коментар европейското издание Politico. Посланието е ясно – европейските държави подкрепят сегашния президент на САЩ.

Е, с изключение на Хърватия, която по някаква причина не беше отбелязана с никакъв цвят на тази карта.

Реално обаче Доналд Тръмп не създаде много приятелства в Европа, но за сметка на това направи доста гафове, които ядосаха и тайно забавляваха европейците. Възпитанието на Доналд Тръмп си пролича в няколко епизода, предизвикали интерес и множество коментари. Politico направи подборка на най-забележителните от тях.

Адската дупка

В началото на 2016 година Доналд Тръмп, още кандидат за поста в Белия дом, посети Брюксел – сърцето на ЕС, и го описа като „адска дупка“. Според него градът не се справя с „асимилацията“ на мюсюлманите. „Бях в Брюксел преди много време, преди 20 години, толкова красив, всичко беше толкова красиво – сега е като да живееш в адска дупка“, разказа в интервю за Fox бъдещият американски президент след визитата.

Посещението на Ангела Меркел в Белия дом

Два месеца след като стъпи в длъжност Доналд Тръмп посрещна германския канцлер Ангела Меркел в Белия дом. Очевидно обаче забрави за обноските на добрия домакин и не стисна ръката ѝ.

Сем. Макрон

По време на официалното си посещение във Франция през април 2017 година Доналд Тръмп се показа и като не особено възпитан гост. Камерите го записаха да казва на съпругата на френския президент Бриджит „Изглеждаш в толкова добра форма!“, а след това и към Еманюел Макрон: „Тя е в толкова добра физическа форма!“, добавяйки „Красавица“.

Срещата на НАТО

Незабравима остава и срещата на НАТО в Брюксел през 2017 година, когато Доналд Тръмп измести премиера на Черна гора Душко Маркович и усмихвайки се застана на първа линия пред камерите.

Летящи бонбони

На срещата на Г20 в Канада през юни 2018 година американският президент също показа своето възпитание. Негови колеги, сред които Ангела Меркел, Шиндзо Абе и Еманюел Макрон, се опитваха да накарат американския президент да подпише комюникето от срещата. В този момент Тръмп извади два бонбона от джоба си, подхвърли ги и каза: „Ето, Ангела, да не кажеш, че никога не ти давам нищо“.

Кралско разочарование

На фона на предишните звездни моменти не е изненада, че Доналд Тръмп не спази протокола при първата си официална визита във Великобритания. Безпрецедентно американският президент закъсня за срещата си с кралица Елизабет II. Камерите следиха Нейно величество, която 12 минути търпеливо чакаше и отвреме навреме гледаше часовника си.

Не бъди упорит!

През октомври 2020 година Доналд Тръмп изпрати писмо до турския президент Реджеп Тайип Ердоган, което доста напомня стила на неговите туитове. В обръщението, свързано със ситуацията в Сирия, Тръмп написа на Ердоган: „Историята ще гледа на Вас благосклонно, ако направите това по правилния и хуманния начин“ и продължи „Ще гледа на теб завинаги като дявол, ако не се случат добри неща. Не бъде упорит! Не бъди глупак!“

Джузепи е много, много щастлив

Подобен е стилът и в комуникацията по повод отпусната помощ за Италия под формата на медицинско оборудване през пролетта на 2020 година. „Джузепи беше много, много щастлив“, заяви Тръмп, бъркайки името на италианския премиер Джузепе Конте, което подразни италианците.

Прочети още