Жена: Дни наред не приемат тежко болен – няма COVID-19

Д ни наред не хоспитализират човек с тежка пневмония, но с отрицателен тест за COVID-19, твърди негова близка.

Тя сигнализира до NOVA, че повече от седмица са обикаляли лечебни заведения и са получили отказ да бъде приет за лечение.

„Първи симптоми човекът получава на 29 октомври. След два дни се влошава и не може да стане от леглото. Моята приятелка се опитва да се свърже с личния лекар, но не успя и вика линейка. Те идват и преглеждат човека, но казват, че на този етап не е за хоспитализация и трябва да започне антибиотично лечение”, разказва Галя Симеонова, която е близка до семейството на пациента и заедно с тях е търсила болнична помощ за него.

COVID-Фургоните: Стотици на опашка за бърз преглед и тест

Мъжът нямал възможност да направи тест за коронавирус. Семейството започнало да лекува болния с антибиотици. Ден по-късно подобрение не се забелязвало и близките викнали втора линейка. Медиците направили антигенен тест, който се оказал отрицателен.

„Лекарят чува някаква находка в белия дроб и казва, че човекът трябва да бъде прегледан в болница, но няма да бъде извозен с линейка, защото няма задух. Отиват в ИСУЛ, която е най-близката болница. Човекът едвам си е стоял на краката. На 30 октомври му правят рентгенова снимка, която показва двустранна пневмония. Лекарите в ИСУЛ казват, че има съмнение за тромб”, посочва Симеонова.

Откриват първа болница, специализирана за ковид-19

Семейството обиколило над 7 болници в столицата, които потвърждили, че мъжът е за хоспитализация, но не го приели, тъй като нямали места. Накрая спешният център към Окръжна болница приел мъжа, който бил включен на системи след 6 часа чакане.

 „Там лекарят казва, че при други условия, човекът е трябвало веднага да бъде хоспитализиран, тъй като е в изключително тежко състояние”, пояснява Симеонова.

След оказаната спешна помощ, в Окръжна болница също казали, че нямат места, за това човекът бил транспортиран към „Токуда”, след консултация с пулмолог.

Прочети още