Джо Байдън е новият президент на САЩ

©

Вече е факт: Джо Байдън е новият президент на САЩ. С победата си в Пенсилвания той събира необходимите му гласове. Тръмп вече обяви, че не признава поражението си. „Тези избори далеч не са приключили“, заяви той.

Кандидатът на демократите Джо Байдън печели президентските избори в САЩ, съобщиха CNN, NBC, Асошиейтед прес и редица други американски медии. Решаващ се оказа вотът в щата Пенсилвания, откъдето Байдън получи 20 гласа.

И докато Джо Байдън вече може да бъде обявен за 46-ия президент на Съединените щати, съперникът му Доналд Тръмп иска да оспорва по съдебен път резултатите в няколко американски щата.

„Простичкият факт гласи: тези избори далеч не са приключили“, обяви Тръмп и даде да се разбере, че не признава победата на съперника си.

„Всички ние знаем защо Джо Байдън прибързано и погрешно се обявява за победител и защо неговите медийни съюзници полагат такива усилия да му помогнат: те не искат истината да излезе на бял свят“, заяви Тръмп, който още в изборната нощ се самообяви за победител на изборите.

Реакцията на Доналд Тръмп не е изненадваща: още преди изборите той отказваше да гарантира мирно предаване на властта и твърдеше, че съперникът му от Демократическата партия може да спечели само при „масивни изборни измами“.

В същото време Байдън публикува първата си реакция: „Очаква ни тежка работа“, пише той в Туитър и добавя: „Но Ви обещавам едно: ще бъда президент на всички американци – независимо дали сте гласували за мен или не“.

Кандидатката на демократите за вицепрезидентския пост Камала Харис публикува в Туитър кратко видео, в което с широка усмивка на лице казва по телефона: „Джо, успяхме!“.

Само мигове след като американски медии обявиха Джо Байдън за победител на изборите, по улиците на Ню Йорк вече се чуваха овации и радостни възгласи. Привърженици на Байдън се стекоха и пред Белия дом във Вашингтон.

Джо Байдън е вицепрезидент на САЩ по време на двата мандата на Барак Обама (2008-2016 година). Роден е през 1942 година в католическо семейство в Скрантън, Пенсилвания. В продължение на 36 години е сенатор от Делауеър в Сената на САЩ.

Байдън се кандидатира два пъти за номинацията на Демократическата партия за президент на САЩ – през 1988 и 2008 година. През 2008 година губи номинацията срещу сенатора от Илинойс Барак Обама. Впоследствие Обама назначава Байдън за свой вицепрезидент. Днес, 7 ноември 2020 година, бе обявено, че Джо Байдън печели изборите в САЩ и така става следващият президент на страната.

Прочети още