Де Кос: Вероятно през декември ще има още парични стимули

Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) по всяка вероятност ще приложи през декември нови мерки в подкрепа на отслабващата европейска икономика, заяви членът на Управителния съвет и ръководител на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос.

„Много вероятно е през декември да прибавим отново парични стимули към това, с което разполагаме днес“, коментира де Кос в изказване пред испанския парламент, цитиран от Ройтерс.

В изявлението си той посочи още, че Испания, както и други европейски икономики, ще забавят ръста си и могат да се свият през четвъртото тримесечие на тази година заради новите ограничения в борбата с коронавируса.

Според де Кос новият пик на коронавирусната пандемия създава несигурност за силата и перспективата пред възстановяването на Европа.

„Широкото прилагане на нови мерки за ограничаване на здравната криза може да доведе до значително забавяне на активността и дори до свиване – най-малко в някои страни или сектори, през четвъртото тримесечие“, каза той.

Икономиката на 19-членната еврозона се е свила с 11,8% през второто тримесечие, когато започна масовото налагане на първата серия блокади срещу разпространението на коронавируса. Активността обаче успя да се възстанови с 12,7% през периода юли-септември.

Испания е една от най-тежко засегнатите от COVID-19 страни, където броят на болните вече е над 12 милиона души, а починалите са 36 000 души.

Според де Кос последното развитие на пандемията означава, че по-лошият от двата сценария на централната банка за страната – според който свиването на икономиката през 2020 г. ще е 12,6%, вече е по-вероятният.

В изказването си пред парламента той посочи още, че страната е застрашена от висок държавен дълг и бюджетният план на Испания трябва да включва фискални мерки за намаляване на дефицита, щом веднъж здравната криза бъде овладяна.

След като правителството в Мадрид представи проектобюджет миналата седмица, който предвижда увеличаване на разходите за социална подкрепа и инфраструктура, де Кос призова испанските депутати да направят задълбочен анализ на приходните и разходните си политики.

Разберете още