Готови са първите 17 км от магистралата София

Снимка: Агенция „Пътна инфраструктура“

Готов е първият 17-километров участък от магистрала „Европа“ между Драгоман и Сливница. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Строителните работи по директното трасе са завършили половин година по-рано от предвиденото по договор и шофьорите вече преминават по него, посочва се още в съобщението на Пътната агенция.

Строителството на участъка започна през май миналата година. В участъка е изградено второ платно, а старото е реконструирано до магистрален габарит. Отсечката е с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране.

Съоръженията по трасето са общо 11 – 5 подлеза, 5 надлеза и мост над р. Сливнишка при 30-ти км, както и 7 площадки за отдих и принудително спиране и армонасипни стени. Изградени са и два пътни възела – „Сливница 1“ и „Сливница 2“.

Изпълнител на отсечката е е „ГБС Инфраструктурно строителство“. Стойността на договора е 117,36 млн. лв. с ДДС, а срокът за завършване по договор е май 2021 г. Строителният надзор е осъществен от „План Инвест Калотина“ ДЗЗД, в което участват: „План Инвест Пловдив“ ЕООД, „ПН Консулт 2017“ ЕООД и „Сърч Корпорейшън“ СРЛ (Румъния). Техният договор е за 2,232 млн. лв. с ДДС.

Отсечката е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон – Будапеща – Белград – София – Пловдив – Истанбул – Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния изток.

Магистрала „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и изграждането й е разделено на три части – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман, от Драгоман до Сливница и от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента.

В момента продължава строителството на 14,5 км от ГКПП „Калотина“ до Драгоман. Строителните работи започнаха през февруари тази година и по договор трябва да приключат през януари 2022 г. Проектът се финансира от Механизма за свързана Европа и националния бюджет.

Изпълнител е СТРАБАГ БПА ДЗЗД, с участници: „Щрабаг“ ЕАД, „Страбаг Сп. з.о.о., Полша“ и „Битумина ГмбХ-България“ ЕООД. Стойността на договора е близо 165 млн. лв.

Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента, който е 16 км, ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката, уточняват от Агенцията.

Прочети още