Германия печели от бежанците предприемачи

Те често основават собствени компании, тъй като нямат големи шансове на пазара на труда

Според ново проучване започването на бизнеси от страна на мигранти играе важна роля за германската икономика.

„Стартъпите са важни за обновяването и по този начин за бъдещата жизнеспособност на всяка една икономика“, обяснява Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист в държавната банка за развитие KfW, цитиран от Handelbslatt „Ето защо Германия в продължение на много години се възползва от по-голямото желание на мигрантите да станат самостоятелно заети“. Това било очевидно и през 2019 г.

През миналата година в Германия са били основани 605 000 фирми, в около 160 000 случая основателите са имали чуждестранни корени. Делът се е увеличил значително с 5 процентни пункта до 26 процента в сравнение с предходната година, както показва специална оценка от KfW Start-up Monitor. Според Кьолер-Гайб духът на иновациите и ориентацията на мигрантите към растежа крият големи възможности.

Според проучването мигрантите се осмеляват да се впуснат в самостоятелна заетост, защото често имат по-лоши шансове за успех на пазара на труда – но и защото са по-склонни да поемат рискове. Освен това налице е и ефектът за подражателския пример от приятели и роднини, които са започнали собствен бизнес, който е над средното ниво. За мигрант се счита  човек, който няма германско гражданство или няма германско гражданство от раждането си, а го е придобил по-късно.

Според KfW много планове за стартиращи компании са били замразени по време на коронакризата. „Кризата обаче може да действа и като катализатор за иновациите. Основателите, които отговарят на новите нужди с иновативни бизнес идеи, могат да бъдат големите победители утре“, казва Кьолер-Гайб.

Компанията от Майнц BioNTech е един от настоящите победители. Концернът и нейният американски партньор Pfizer представиха обнадеждаващи междинни резултати за ефективността на тяхната ваксина за коронавируса. Тя предлага повече от 90 процента защита срещу Covid-19. Проучванията все още не са завършени. Ако всичко с одобрението на ваксината е наред, може да започне мащабно производство.

Biontech е основана преди дванадесет години от онколозите Угур Сахин и Йозлем Тюречи. Сахин, който е роден в Турция, а по-късно идва с родителите си в Германия, е докторант в Кьолн. Тюречи, която е родена в Германия, е докторант в Хомбург.


Прочети още