Германия заплаши Турция със санкции заради Източното Средиземноморие

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас призова в четвъртък Турция да спре с провокациите в Източното Средиземноморие, защото в противен случай ще се изправи пред потенциални санкции от ЕС през следващия месец, съобщава онлайн изданието Politico.eu

Изказването му показва, че Берлин все повече губи търпение към Анкара.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел също се опитва да засили натиска върху Турция. Той предупреди Анкара, че „разширява отделянето си от ЕС“ и каза, че блокът „приближава важен момент в отношенията си с Турция“.

Лидерите на ЕС се споразумяха в началото на октомври, че ще предприемат „подходящи“ мерки срещу Турция на срещата си през декември, ако Анкара не „спре нелегалните дейности спрямо Гърция и Кипър“, като изпращане на кораби за проучване на газ във водите на тези страни.

Лидерите предупредиха, че ЕС „ще използва всички инструменти и опции, с които разполага“ – ясна препратка към санкциите.

Оттогава напрежението между Брюксел и Анкара нараства. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган реши да удължи дейностите по проучване за газ, обиди френския си колега Еманюел Макрон и направи противоречиво посещение в Северен Кипър, което предизвика осъждане от южнокипърските гърци, които членуват в ЕС.

В изказване на видеоконференция на външните министри на ЕС в четвъртък Маас коментира, че „от Турция зависи какви решения ще се вземат на Европейския съвет през декември“. Той добавя, че „ако до декември няма положителни сигнали от Турция, а само допълнителни провокации, като посещението на Ердоган в Северен Кипър, тогава със сигурност ще имаме труден дебат“.

Запитан дали такъв „труден дебат“ би предполагал и санкции срещу Анкара, Маас отговори: „Разбира се. Има някои държави членки, както е било в миналото, които винаги са поставяли въпроса за санкциите. Ако няма подобрение в отношенията с Турция, предполагам, че въпросът със сигурност ще играе роля отново в Европейския съвет през декември“.

Думите на германския външен министър означават втвърдяване на позицията на Берлин. Преди това Германия изрази по-предпазлива позиция, за разлика от някои други членове на ЕС, по-специално Франция.

Канцлерът Ангела Меркел беше основният двигател на предложението за „положителен политически дневен ред между ЕС и Турция“, което също беше договорено от лидерите на ЕС в началото на октомври. Те обещаха на Анкара засилени политически, икономически и социални връзки, ако намали напрежението в региона на Източното Средиземноморие.

В изказване след срещата на външните министри Борел посочи, че „връщането към позитивен дневен ред“ с Анкара ще „изисква коренна промяна в отношението от турска страна“. Той също коментира, че Европейският съвет ще реши окончателно какво да предприеме следващия месец.

Прочети още