Борсите в Европа приключват с ръстове в очакване на победителя от изборите в САЩ

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси завършиха днешната сесия на зелена територия, докато инвеститорите очакват победителя от президентските избори в САЩ, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 отчете ръст от 1,05% до 367,12 пункта.

Германският показател DAX напредна с 243,87 пункта, или с 1,98%, до ниво от 12 568,09 пункта.

Френският индекс CAC регистрира ръст от 1,24% до 4983,99 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,39% към стойността си, изкачвайки се до равнище от 5906,18 пункта.

Във фокуса на трейдърите продължават да бъдат президентските избори в САЩ. Все още не е приключило броенето на гласовете в някои щати. Засега кандидатът на демократите Джо Байдън има по-добри шансове за спечелване на нужните 270 гласа от електоралната колегия. Той разполага с 264, а досегашният държавен глава републиканец Доналд Тръмп – с 214. Данните и прогнозите в различните медии обаче се различават.

За момента няма обявени официални победители в щатите Аризона, Аляска, Джорджия, Невада Пенсилвания и Северна Каролина.

Инвеститорите обърнаха внимание и на икономическите данни от Европа. Поръчките за германски промишлени стоки продължиха възстановяването си и през септевмри, макар и с по-бавен темп, което предполага, че индустрията ще подкрепи най-голямата европейска икономика през втората вълна на пандемията с коронавирус. Данните показват, че търсенето е нараснало с 0,5%, което е по-малко от очакванията на икономистите.

Bundesbank прогнозира миналата седмица, че възстановяването на Германия ще продължи със „значително по-бавен“ темп през текущото тримесечие, след като икономиката направи рязък отскок от рекордния спад през първото полугодие. Икономическият министър Петер Алтмайер заяви в петък, че правителството прогнозира, че икономиката ще се свие с над 5% тази година. 

В рамките на днешния ден своите отчети представиха редица европейски банки. Германската Commerzbank AG отчете нетна загуба в размер на 69 милиона евро през третото тримесечие, докато приходите му спадат с 6,8%. Вторият по големина заемодател в Германия предупреди, че перспективите за лошите кредити могат да бъдат помрачени допълнително в зависимост от това как ще се развие втората вълна на пандемията от коронавирус. Приходите на банката се свиват през третото тримесечие до 2,03 млрд. евро спрямо 2,18 млрд. евро преди година.

Акциите на Commerzbank поевтиняха с близо 6 на сто.

Най-голямата италианска банка UniCredit се представи по-добре от очакваното през третото тримесечие. Като цяло италианците са спечелили 680 млн. евро, с 42 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година, както обяви в четвъртък компанията майка на българската “Уникредит Булбанк”.

На фона на предизвикателствата от кризата, свързана с COVID-19, групата отчита основна нетна печалба от 0,7 млрд. евро за третото тримесечие на 2020 г., което представлява ръст от 31,1% спрямо второто тримесечие на 2020 г., благодарение на по-високи приходи, дисциплина по отношение управление на разходите и усъвършенстван бизнес модел.

Книжата на италианската банка поскъпнаха с 0,17 на сто.

В същото време третата по големина банка във Франция Societe Generale се завърна в зоната на печалбата през третото тримесечие благодарение на ръста в търговското подразделение.

Като цяло концернът е спечелил 862 млн. евро, с почти един процент повече от преди година. Общите приходи са спаднали с 2,9 процента до 5,8 млрд. евро. Банката обаче отчита ръстове в секторите за търговия с акции и облигации. Въпреки това ръст от 5,1% и 9,4%, увеличението е значително по-ниско от това на конкурентите в други европейски страни и в САЩ.

Акциите на кредитора поскъпнаха с 3,73%.

Разберете още