Бившият главен изпълнителен директор на Autostrade е арестуван

Общо шестима души от ръководството на магистралния оператор са обект на производство заради срутилия се мост в Генуа през 2018 г.

Снимка: Bloomberg

Италианската финансова полиция арестува бившия главен изпълнителен директор на магистралния оператор Autostrade per l’Italia SpA Джовани Кастелучи като част от производството заради срутилия се мост в Генуа през 2018 г., съобщава Bloomberg.

Кастелучи, който подаде оставка от Autostrade през 2019 г., е един от шестимата настоящи и бивши ръководители, обект на производството. Бившият главен изпълнителен директор, който до миналата година ръководеше и компанията-майка на Autostrade – Atlantia SpA, е сред тримата, поставени под домашен арест, според полицейски служител, който е говорил при условие за анонимност.

Кастелучи и адвокатите му не са отговорили на искането на агенцията за коментар. От Atlantia също не са коментирали. Новината е съобщена по-рано от италиански медии, включително Corriere della Sera и La Repubblica.

Шестимата са обвинени в измама и застрашаване на безопасността на транспорта, посочва се в съобщение на полицията. Прокурорите твърдят, че мениджърите са били наясно с недостатъци на магистралните бариери.

При срутването на моста Моранди в Генуа загинаха 43 души. Виадуктът се експлоатираше от Autostrade и беше възстановен тази година.

Акциите на Atlantia поевтиняват с 3,2% по обяд в Милано, като по-рано през сесията падаха с над 5 на сто.

Новината идва в момент, когато милиардерското семейство Бенетон, което контролира Atlantia, търси начин да сложи край на над двегодишен спор с италианското правителство за бъдещето на бизнеса си с Autostrade. Бенетон се съгласиха през юли да отстъпят контрола над своето звено на група, ръководена от италианския държавен кредитор Cassa Depositi e Prestiti SpA.

След месеци на преговори обаче още няма сделка.


Прочети още