АЦБ готви нови парични стимули за 130 млрд. долара в подкрепа на икономиката

Икономистите очакват банката да увеличи програмата си за изкупуване на облигации

Снимка: Bloomberg

Английската централна банка е готова да обяви нов кръг от парични стимули в четвъртък рано сутринта, след като Великобритания ще бъде повторно блокирана заради пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Икономистите очакват банката да увеличи програмата си за изкупуване на облигации със 100 млрд. лири (130 млрд. долара) до 845 млрд. лири, като има вероятност увеличението да е с повече.

Подобно на други европейски държави, Великобритания засилва стимулите, тъй като новата вълна от коронаворус принуди затварянето на барове, ресторанти и нехранителни магазини. 

Правителството вече увеличи своята икономическа подкрепа, като разшири програмата за изплащане на заплати до 80% за служители и хора със свободни професии, като предложи  на собствениците на жилища по-дълги „ипотечни ваканции“. Мерките в подкрепа на заетостта трябваше да приключат на 31 октомври и да бъдат заменени с друга по-малка помощ.

Актуализираните прогнози, публикувани заедно със съобщението, ще дадат първата пълна оценка за икономиката от август насам.

Първото затваряне на страната през пролетта предизвика най-голямото тримесечно икономическо свиване от три века насам. Много икономисти предвиждат нов спад в производството през последните три месеца на годината.

Централната банка също има възможност да намали своите референтни лихвени проценти до нула или по-малко от сегашните 0,1%. Това до голяма степен се разглежда като вариант за бъдещето, като инвеститорите виждат това като възможен ход през следващата година.


Разберете още